kaader filmist

kaader filmist

Thursday, November 20, 2014

Härra Turner


Film: Mr. Turner (2014)
Hinne: B
Filmi lühikokkuvõte: mängufilm hr. Turner jälgib kuulsa, natuke ekstsentrilise, briti maalikunstniku J.M.W. Turneri (1775-1851) elu. Oma isa surmast suuresti mõjutatud, oma majapidajanna poolt sügavalt armastatud ning aegajalt seksuaalselt ära kasutatud, loob ta lähedase sõpruse mereäärse külalistemaja perenaisega, kellega ta hiljem asub koos elama Chelseas võõra nime all, kus ta ka sureb.

Läbi kõigi nende aastate ja tähtsate sündmuste, ta reisib, maalib, veedab aega briti aristokraatidega, külastab bordelle, on Kuningliku Kunsti Akadeemia tuntud anarhistlik liige, laseb end laeva masti külge siduda, et ta saaks paremini tormi maalida, ning teda nii ülistatakse kui ka häbistatakse nii tavapubliku kui ka kuningliku perekonna poolt.
History, Biography, Drama,

Mis ma oskan selle filmi kohta öelda: esiteks oleks ilmselt kasuks tulnud, kui ma oleks eelnevalt vähemalt wikipeediast hr. Turneri kohta lugenud, sest lugu ise on küll huvitav ja ilus, kuid hüppab kergelt ühelt teemalt teisele ning kuna tegevus toimub u 25 aastajooksul, siis ei jõuagi pikalt selle lühikese aja jooksul millegi peatuda.

Turneri pildid on kõik kokku kogutud siia, kui tahate neid kõiki vaadata.

Kuid siis film ise. Väga hästi tehtud ja suurejooneline film, ilusate vaadetega, huvitavate vaadetega. Ükski filmis osalenu pole kena ja sileda „hollywoodiliku“ näoga, vaid enamus on ajahambast räsitud, britilikult halva hambumusega erakordne eksemplar, kes seda polnud, sellele oli grimmiga kaasa aidatud. Turneri maalimise stiil, tema koostöö tema isaga, tema pidev vajadus joonistusplokki mõtteid jätta, see ajastule omane tunnete mahasurumine, teiste kunstnike üle võimete elamine, aristrokraatia "harituse" näitamine tühjade suurte sõnadega … see on huvitav ja erakordne.

Mul on kahju, et hr. Turnerit mängiv Timpothy Spall on varem mänginud Harry Potteris rotti, sest nüüd näen ma teda alati närilisena, kui väga ma ka tahaks teda näha muus rollis. Aga ta oli suurepäraselt ära tabanud mühatusega/röhatusega kõnelemise :) Sam Heughani peaks tema juurde koolitusele saatma, siis saaks ta loodetavasti kätte selle õige Šoti mühatuse, millest Diana Gabaldon oma Võõramaalase raamatus räägib :).

Aga jah, hea film, kuid hea on teada Turneri elulugu enne kui filmi vaadata.

No comments:

Post a Comment