kaader filmist

kaader filmist

Monday, November 23, 2020

Erna sõjas

Film: Erna i krig (2020)
Hinne: B
Lühikokkuvõte: https://www.imdb.com/title/tt10747310/     

Erna maskeerub meheks, et ühineda armeega, kuhu on võetud tema arengupeetusega poeg. Tegevus toimub esimese maailmasõja ajal.
Drama, War

See Tartus ja Tartu ümbruses filmitud Erling Jespeni samanimelise romaani ainetel tehtud film oli suurepärane. See et naised on läinud oma kallima, abikaasa või venna järel sõjaväkke pole midagi uut, seekord läheb siis sõtta ema, kes ei saa oma mitte kõige targemat poega sinna üksi lasta. Tegelikult ei tahaks Erna Kallet sinna üldse lasta, kuid see pole tema valida, noh tegelikult tal on valida, kas laseb Kalle sõtta või läheb ta tribunali alla ja sealt mahalaskmisele.

Ega Erna esialgu ei plaanigi mundrit selga ja kiivrit pähe panna, kuid kui tal ei õnnestu kolonelleitnanti ära rääkida, et Kalle väeteenistusest vabast saaks, kasutab ta võimalust ja asub põgeneva sõduri asemele.

Loomulikult ei saa ta seda kõigi eest varjata, kes ta on ja miks ta seal on, kuid tema õnneks on seal mehi, kes on valmis teda aitama, olgu siis omakasuks või lihtsalt.

See ei ole sõjafilm nagu tavaliselt, kus sõda vaadatakse meeste silmade läbi üle või läbi püssisihiku, see on sõjafilm naise/ema silmade läbi, kes on valmis kõigeks, et oma poega sõja lõpuni elus hoida. Kui üksus, kuhu kuuluvad Erna ja Kalle saadetakse/lähevad vabatahtlikult rinde eesliinile ja satuvad päevadeks turmtule alla, räägitakse selgeks nii mõnigi asi, millest pole kunagi räägitud või millest pole isegi mõeldud.

Huvitav, kas titetalunikud olid olemas ka Eestis või on see miski, mis oli Taanis, igatahes on see midagi väga julma, mida naised tegema pidid/valisid teha. Emad ja tütred ja välja said nad sellest vaid siis kui nad ei teinud seda mida neilt oodati. Tahaks raamatut lugeda, sest seal võib sellest rohkem olla, kuid seda pole veel inglise keeldegi tõlgitud, eesti keelest rääkimata.

Tänu sellele, et filmi tehti Tartus ja selle ümbruses (kuigi üheski kaadris olevat maja ega metsatukka ei tunneks Tartuna ära, võibolla on raudtee kaadrid natuke tuttavad) on siia kaasatud ka eesti näitlejad, kes oskavad saksa keelt. Kui Gert Raudsepp ja Heino Seljamaa on ekraanil vaid episoodiliselt, siis Aksel Ojari on üks Kalle ja Erna üksuse liige, seega on tal tähtis roll ja ta saab sellega suurepäraselt hakkama.

Raske sisuga, kuid hea film.




No comments:

Post a Comment