kaader filmist

kaader filmist

Friday, December 18, 2015

Suite Francaise



Film: Suite Francaise (2014)
Hinne: B++
Sisukokkuvõte: Prantsusmaa, on aasta 1940. Prantsusmaa okupatsiooni alguspäevil, on nooruke Lucile Angellier (Michelle Williams) sunnitud elama kontrollitud elu koos oma ämmaga (Kristin Scott Thomas) kuni nad ootavad uudiseid Lucille abikaasast: sõjavangist. Nende väiksesse linna hakkab voolama Pariisi põgenikke, ning peagi järgnevad neile ka Saksa sõdurid, kes majutatakse kohalike elanike juurde. Lucille püüab esialgu vältida nende elanikkud Bruno von Falki (Matthias Schoenaerts), kena ning hästikasvatatud Saksa ohvitseri. Kuid peagi tõmbab armastus neidüksteisepoole ning viib neid kõiki sõja tragöödiasse.
Drama, Romance, War
 
See film on saanud inspiratsiooni Irene Nemirovsky samanimelisest raamatust. Miks vaid inspiratsiooni? Raamat ise on kokku pandud Nemirovsky poolitutest lugudest, mida ta kirjutas juba siis kui ta oli vang Auschwitzis 1942 ning esimest korda ilmusid tema lood alles aastal 2004. Kuid niipalju siis raamatust.

Film ise on siis lugu Lucilest, tema ämmast, nende üürnikest Celinest (Margot Robbie), perekonnast Labarie’st (Ruth Wilson ja Sam Riely) ning nende Sakslastest elanikest.

Nad elavad ju Pariisist piisavalt kaugel, et esialgu neid sõda pea üldse ei puuduta, nad teevad endiselt igapäevastelt neidsamu asju, mida varemgi – käivad rentnike juures renti kogumas, linnakese teiste elanikega suhtlemas, kuid siis jõuavad nendeni põgenikud ja hävituslennukid ning siis ka Saksa armee.

Sakslased on ju vaenlased, nende vastu ei tohi olla tundeid, ei tohi nende suhtes üles näidata sõbralikkust, nendega ei tohi rääkida …
Kuid kui Bruno hakkab õhtuti klaverit mängima ja räägib Lucilega sõbralikult ja Lucile saab ka teda, et tema abikaasa on teda petnud nii enne pulmi kui ka pärast, siis ei tee ta enam oma südant kõvaks iga kord kui ta Brunot näeb.

Kuid käimas on ju sõda. Bruno peab käituma nii nagu on tal kästud, kuigi südamest ei tahaks ta kunagi teha seda, mida tal kästakse. Ja kui Lucile aitab varjata üht Saksa sõduritele jalgu jäänud ning relva peitnud talumeest …

Sõda on raske aeg, kui juhtud armastama valet inimest, siis tuleb tihti valida, kas käituda nii nagu süda ütleb või nii nagu on sõduri käsk.

See oli üks tõsiselt liigutav armastuslugu, mis toimus sõja ajal. Ning loomulikult tegid filmi suurepäraseks, olid filmis osalenud näitlejad.

No comments:

Post a Comment