kaader filmist

kaader filmist

Tuesday, December 22, 2015

Brooklyn



Film: Brooklyn (2015)
Hinne: B
Sisukokkuvõte: 1950ndate aastate Iirimaa. Eilisi (Saoirse Ronan) tulevikuväljavaated rohelisel saarel on suhteliselt piiratud. Võidunud juustega kohalikud rägbimängijad, pudupoe klientidega kuulujutuveski jahvatamine, sekka mõni harv tantsuõhtu ja vihmased ilmad. Kui noorel tüdrukul tekib võimalus minna Ameerikasse õnne otsima, jätab ta pisaratega võideldes ema ja õega hüvasti ning astub laevale, mis viib ta Tõotatud maale.

Tõotatud maa asemel ootab teda ees aga hoopis... Brooklyn. See on hoopis teistsugune maailm, tulvil sootuks teistsuguseid võimalusi. Õige pea tuleb Eilisi ellu ka armastus. Tundub, et enam paremaks minna ei saa - kuni hetkeni, mil saatus sekkub ja sunnib tüdrukut Iirimaale naasma. Ehkki koduskäik on planeeritud lühikeseks, jõuab kodusaarel Eilisi ellu astuda veel üks inimene, kes teda ükskõikseks ei jäta. Tuleb valida, kahe mehe ja kahe mandri vahel…
Drama, History, Romance

Broklyn on Colm Toibin samanimelise raamatu ainetel tehtud imeilus ajalooline draama.

Nagu siis juba kokkuvõttes oli juttu, elab peategelane Eilis Iirimaal koos ema ja õega, õde on raamatupidaja ja Eilisi töötab vaid pühapäeviti kohalikus poekeses. Elise õe tuttava kaudu suhtleb Eilisi New Yorgis elava Iiri kiriku preestriga, ning tema abiga avaneb talle võimalus minna Ameerikasse. Teda ootab juba ees elukoht naiste pansionis ja ka töökoht kohalikus kaubamajas.

Merereis ei kulge tal alguses just kõige paremini, kuid õnneks tema kajutikaaslane annab talle kasulike näpunäiteid nii laevas ellu jäämiseks kui ka New Yorgis esialgu hakkama saamiseks. Algus on tal tõesti raske, ta ei suuda kuidagi sisse elada, tal puudub veel see tüüpiline ameerikalik Keep Smiling! seega on ta töökoht ohus, ning ega ka õelt tulevad kirjad teda aita, sest koduigatsus on suur.

Kui ta siis ühel päeval ei suuda ka leti taga seistes pisaraid tagasi hoida, tuleb teda külastama ta Ameerikasse aidanud preester ja aitab tüdrukul üle saada sellest madalseisust. Esiteks anti talle võimalus mõelda millestki muust, kui sellest millest ta on ilma jäänud – ta läheb õhtukooli raamatupidamist õppima – siis hakkab ta külastama kohaliku kiriku tantsuõhtuid koos oma pansioni tüdrukutega, kus ta kohtub ühe kena Itaalia poisiga, Tonyga.

Nüüd on Eilisi päevad ja õhtud täis tegevust, ta naeratab klientidele, tal läheb koolis hästi, Tony viib ta oma vanematega kokku saama ja sõpradega koos randa …

Kuid siis saab Eilis kodust uudise, mis viib ta tagasi Iirimaale. Enne aga kui ta laevale astub palub Tony ta kätt, sest noormees kardab et Eilis ei tulegi tagasi, kui tal puudub põhjus tagasi tulekuks.

Koju jõudes läheb Eilis sõbranna pulma, tutvub kohaliku kohvikupidaja pojaga ja talle pakutakse ka tema õest vabaks jäänud raamatupidaja kohta. Kui varem polnud Iirimaal tal ei tööd, poissi ega ka muud põhjust seal olla, siis nüüd ühtäkki on tal kõik, mille pärast ta Ameerikasse läks.

Ta lükkab oma tagasi sõitu üha kaugemale ja ta pole ka kellegile rääkinud, et ta on abiellunud, kuid siis ühel hommikul kutsub ta endine tööandja ta enda juurde. Eilis oli unustanud, kui õelad ja väiklased võivad väikelinna inimesed olla, kuid see on see tõuge mida ta vajas, et rääkida emale tõtt ning minna tagasi sinna, kus ta süda teda ootas.

See oli hea lugu tüdruku täiskasvanuks saamisest, oma koha leidmisest selles elus ja uues maailmas avanenud võimaluste kasutamisest. Lisaks sellele, et peaosas olev Saoirse Ronan oli suurepärane, olid suurepärased ka teised – Jim Broadbent, Julie Walters, Emily Bett Rickards (nii hea oli teda näha mujal kui arvutite tagas ning Oliver Queeni embuses), Jessica Pare, Emory Cohen, Domhnall Gleeson.

No comments:

Post a Comment