kaader filmist

kaader filmist

Tuesday, April 19, 2016

Häving



Film: Demolition (2016)
Hinne: B
Sisukokkuvõte: Edukas investeerimispankur Davis (Jake Gyllenhaal) on pärast traagilises autoõnnetuses abikaasa kaotamist raskustes. Kuigi tema äi Phil (Chris Cooper) käib talle peale, et ta ennast kokku võtaks, läheb Davis üha rohkem liimist lahti. Kaebekirjast müügiautomaadifirmale saab alguse terve rida isiklike ülestunnistustega kirju. Davise kirjad jäävad silma klienditeeninduse esindajale Karenile (Naomi Watts) ning hoolimata tema enda emotsionaalsetest ja rahalistest raskustest tekib nende kahe vahel ootamatu side. Kareni ja tema poja Chrisi (Judah Lewis) abiga hakkab Davis oma elu uuesti üles ehitama, kuid selleks peab ta esmalt kõik vana maha lammutama.
Comedy, Drama,

Me keegi ei tea kuidas me reageerime lähedase surmale, enne kui me seda reaalsuses ei koge. Ja leinaga toimetuleku viise on täpselt sama palju kui on inimesi. Tõsi, on teatud sarnased jooned ja faasid, kuid reaalsus on kõigi jaoks siiski ernev.

Kui Davis oma abikaasa autoavariis kaotab, siis valdab teda kõikehõlmav tuimus ja huvitus, kuid ta mõte jääb kinni probleemile, et ta ei saanud automaadist kätte komme. Seega läheb ta peiede ajal äia kabinetti ja hakkab kirjutama kaebekirja müügiautomaadi esindusele. Sellest kaebekirjast tuleb välja hoopis seletuskiri, miks ta ei tunne end oma abikaasa kaotuse pärast halvasti. Ta püüab nutta nagu kõik teised, kuid …

Teine asi, mis talle mõttesse kinni jäi oli viimane asi, millest nad naisega autos rääkisid, et külmkapp tilgub ja kuna Davise isa oli talle kinkinud tööriistakasti, siis võiks Davis selle ise korda teha, võtta algosadeks lahti, vaadata mis on viga ja ära parandada. Peagi katab köögi põrandat viimse jupini lahti lammutatud külmkapp. Ja see annab talle tõuke ka kõiksuguseid muid asju lahti võtta, et näha mis neil sees on, kuidas nad töötavad. Ja ta jätkab endiselt ka kirjade saatmist müügiautomaatide esindusse, seletades oma mõtteid ja tegevust.

Kui siis keset ööd, keset järjekordset lammutust helistab Davisele keegi müügiautomaatide klienditeenindusest, siis tundub see talle esialgu imelik, kuid tasapisi hakkavad nad üha rohkem rääkima, siis juba kohtuvad reaalsuses. Enne seda kui Davis läheb esimest korda Kareni ukse taha, sattus ta ühe maja lammutuse juurde ning maksis töömeestele, et need laseks tal lammutusest osa võtta. Ta on lõpuks ometi leidnud midagi, mida tehes tunneb ta end elavana.

Kareni poeg on tüüpiline teismeline, kes on alles iseenda otsingul ja selles segaduses on alati tema esimene reaktsioon täiskasvanutele vastu hakata. Kui Davis ta endaga oma maja lammutamisele kaasa võtab, siis saab ka poiss endasse kogunenud ängistuse vabaks lasta.

Davise äi ja tööandja aga ei mõista seda, miks Davis ei leina nii nagu tavalised inimesed, miks ta ei taha osa võtta tema tütre nimelise fondi tegevusest, miks ta kõike lahti lammutab ja miks ta toob fondi pidulikule avaüritusele kaasa ühe võõra naisterahva. Kuid Davis on oma magamistoa lammutamisel avastanud midagi, mis oleks ilmselt muutnud tema abielu, kui ta vaid seda oleks teadnud ja kui siis ta ämm kinnitab leidu ning isegi õigustab Davise naise tegu, siis tunneb Davis end tõsiselt tühjaks tõmmatuna.

Kui Davis siis lõpuks naise hauale läheb, kohtub ta mehega, kes oli selle teise auto roolis ja veel paar väikest asja avavad lõpuks Davise tunnete tulva, lõpuks ometi saab ta nutta ja teda siiani vallanud tuimus kaob.

Me kõik reageerime erinevalt lähedase kaotusele ja täpselt sama palju kui on inimesi on ka leinamise viise. Selles filmis on vaatajateni toodud leinamise viis, mida enamus ei mõista, sest tavaliselt peaks ju leinaja nutma ja püüdma lahkunu pooleli jäänud kahetsema ja kadunud armastuse pärast ahastuses olema, kuid Davis vajab lihtsalt aega, ta vajab võimalust oma tunnetega toimetulemiseks. Me oleme kõik erinevad ja me tunneme asju erinevalt.

No comments:

Post a Comment