kaader filmist

kaader filmist

Friday, November 13, 2015

Tagasi tippu



Film: Burnt (2015)
Hinne: A+
Sisukokkuvõte: Tippkokk Adam Jonesil (Bradley Cooper) oli kõik olemas – ja siis ta kaotas kõik. Kahe Michelini tärniga pärjatud halbade kommetega rokkstaari eluviisiga Pariisi restoranimaailma endine enfant terrible tegi kõike enda suva järgi. Ta hoolis ainult maitseplahvatuste loomisest saadavast kaifist. Selleks, et saada endale oma restoran ja haruldane kolmas Michelini tärn, vajab ta enda kõrvale parimatest parimaid, kelle hulgas on ka imekaunis Helene (Sienna Miller). See on ääretult naljakas ja emotsionaalne lugu armastusest toidu vastu, armastusest kahe inimese vahel ja võimest end kokku võtta ning end teistkordselt tõestada.
Comedy, Drama

Toidufilm võib olla väga hea või väga halb. Väga halba kategooriasse käivad need filmid, kus tehakse toitu ja siis õgitakse seda toitu, või topitakse üksteisele näkku või loobitakse seda üksteise pihta. Head toidufilmid on need, kus räägitakse toidust, tehakse toitu ning süüakse toitu.

Tagasi tippu on hea toidufilmiga, kus tehakse toitu, maitstakse toitu, räägitakse toidus ning inimsuhetest ja inimloomusest. Selles filmis ei püüta inimesi harida erinevate köökide toitude tutvustamisega, ei solvata toitu ega ka ülistata toitu, selles filmis on inimesed ja toit suurepärases sünkroonis. Iga taldrikutäis, iga näitleja, neil oli oma koht, oma põhjus, kedagi ega midagi ei seatud ülejäänust kõrgemale. Kuigi Cooper oli peategelane, ei olnud tema ainuke tähtis komponent selles visuaalses menüüs.

See on film, mida pole mõtet minna vaatama tühja kõhuga ja kindlasti ei tasu solvata ennast ja teisi filmi vaatajaid, võttes saali kaasa seda kunstliku ning aromaatset toitu, mida kinno ikka kaasa võtma kiputakse. Minge enne kino sööma või siis pärast, kuid ärge sööge filmi ajal.
 
Kui nüüd võrrelda seda filmi viimase kümne aasta toidufilmidega, mida ma meenutada suudan – Julie & Julia, Saja sammu teekond ja Chef – neist on vaid Chef samaväärne, ka Chef oli film kus austati toitu, mitte ei filmitud toidu õgimist.

Mis veel võrratuks tegi, oli näitlejate valik. Noored, vanad, tuntud ja juba unustusehõlma vajuvad. Bradley Cooper, Sienna Miller, Daniel Brühl, Omar Sy, Matthew Rhys, Emma Thompson, Uma Thruman, Alicia Vikander, Lily James, Stephen Campbell Moore. Ja see kuidas nad nii sujuvalt suhtlesid nii prantsuse kui ka inglise keeles.

Cooper on varemgi köögis nuga välgutanud. Nimelt on ta mänginud Jack Bourdaini telesarjas Kitchen Confidential, mis on tehtud  Anthony Bourdaini raamatu Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly põhjal.

Kui ma filmi vaatasin seda filmi, meenusid mulle kaks võrratut raamatut, üks neist kokast, Cordon Ramsay Humble Pie ja teine on toidust, toidukriitikust ning armastusest, Giuliana Sica Among the Cloud Dwellers.

Kui teil on PÖFFi filmide vahelt aega, siis minge kindlasti vaatama ning ärge toitu sellele seansile kaasa võtke.

No comments:

Post a Comment