kaader filmist

kaader filmist

Wednesday, November 25, 2015

Pruut



Film: The Bride/La Novia (2015)
Hinne: A
Sisukokkuvõte: Pruut ja Peigmees valmistuvad abielluma ning peigmehe isa teeb ettevalmistusi, et kutsuda pulmapeole kokku kogu ümbruskond. Ehkki Pruut Peigmeest armastab, ei ole ta suutnud lõpuni lahti öelda nähtamatust ja võimsast sidemest Leonardoga: nad on kolmekesi lapsest saati lahutamatud olnud. Päev enne pulmi ütleb aga üks selgeltnägija Pruudile lause, mis toob külmavärinad nii noore naise hingele kui ka ihule.
"Pruut" on režissöör Paula Ortizi võimas, vaba ja moodne tõlgendus Federico Garcia Lorca klassikalisest teosest "Verepulm". See poeetiline, sürreaalne ja unenäoline näitemäng sisaldab ohtralt sümboleid, nagu näiteks kuu, veri, hobune, mets ja kollane värv. Ortiz laseb neil elementidel ekraanil materialiseeruda, luues allegoorilise ja metafoorse filmiversiooni lummavalt kaunite pildiridade ja kaadritega, mis varjavad tegelikku ainest, salgamatut teekonda ja iidsete traditsioonide väge.
Inma Cuesta annab Pruudile oma hinge ja näo ning toob keerulise ja poeetilise teksti meieni igati loomulikul moel. Tema sisekonflikt peegeldub kahe mehe pilkudes, tekitades tuntava keemiaga armukolmnurga. Ka teised näitlejad annavad tugevate esitustega intensiivsesse atmosfääri oma panuse.
PÖFF, Drama

Pruut on dramaatiline film armukolmnurgast, mis lõppeb vere ning üksindusega.

Filmi lavastaja ütles, et seesama klassikaline lugu sobib ka praegusesse ajastusse, keset kõige seda mis meie maailmas hetkel toimub, kuna kõik rasked ajad sünnitavad dramaatilisi armastuslugusid ning kogu selle masenduse ajal vajavad inimesed armastust.

Aga lugu siis jah, on klassikaline – kaks poissi ja tüdruk, sõbrad lapsepõlvest saati, mõlemad poisid armastavad tüdrukut ja tüdruk ei taha nende vahel valida. Siis aga toimub midagi, mis kisub poisid lahku.

Aastaid hiljem, kui üks poistest on juba abielus ja lapse isa, on tüdruk abiellumas teise poisiga. Ta on unustanud oma lapsepõlve kiindumuse ja vaatab õnnelikult ees ootavasse tulevikku, kuni …

Peigmehe ema ei ole oma poja valikus päris kindel, sest pruut on ju olnud seotud ka Leonardoga, kelle pere on süüdi tema mehe ja vanema poja surmas. Pruudi isa pole päris kindel kas tütar teeb õige valiku, sest ta ju teab, mida pruut Leonardo vastu tundis, kuigi just pruut oli see, kes Leonardo oma nõbule mehele pani. Peigmees pole pruudi tunnetes väga kindel, sest Leonardot on ümbruskonnas ratsutamas nähtud. Ja Pruut pole oma sammus väga kindel, sest kuigi Peigmees on täpselt see keda ta vajab – edukas, temast saaks hea isa, ta armastab pruuti- kuid süda tahab, mida süda tahab.

Kes siis on süüdi selles, et pulma järgne hommik näeb pruuti verises kleidis koju toomas kahte surnukeha ning palumas, et ta isa ja ämm talle andestaks ning ta tapaks?

Kas see oli Leonardo süü? Loomulikult oli – ta oli nagu laps, kes on läinud pagariärisse kooki ostma, kuid kahjuks on tal raha vaid tavalise koogi jaoks, kuid ta ihaldab nii väga seda kallimat torti. Seega kui ta oma kook on söödud ja ta sõber tuleb ja ostab kalli tordi, varastab ta selle tordi oma sõbra tagant ning sööb selle ise kiirustades pimedas võsas.

Kas süü oli Pruudil? Loomulikult – ta oleks pidanud valima selle, kes talle esimesena ettepaneku tegi või siis loobuma neist mõlemist. Kuid ta arvas, et sobivus majanduslikult on tähtsamad kui tunded ja kuigi ta tuleviku mina teda hoiatama tuli.

Kas süü oli Peigmehel? Aga loomulikult – ta ju teadis lapsepõlvest saati, et tema on vaid kaasajooksik, te tegelik side oli Leonardo ja Pruudi vahel. Kuid Leonardo oli ju abielus ja Pruut ju ütles, et armastab teda. Kuid Peiu ema pani ta pähe kahtluse ja südamesse viha ning kättemaksu.

Kui ühiskond ja tavandid lubaks siis need kolm olekski kokku jäänud, keegi poleks pidanud midagi valima, keegi poleks kellegi peale armukade olnud ega keegi segaduses oma tunnetes ja keegi poleks ka kaotanud elu, kuid … armastus pole kunagi valuta.

Fantastiline film, suurepäraste näitlejatöödega ja suurepärase muusikaga.

Kuna filmi tulid tutvustama ka lavastaja Paula Ortiz, produtsent Alex Lafuente ja Pruudi osatäitja Inma Cuesta, siis oli ju võimalus ka küsimusi küsida. Kuna ma olin varem näinud Imna Cuestat kahes komöödias – Nõod ja Veel kolm pulma, siis ma ju pidin küsima, kas on raske mängida nii dramaatilist rolli. Mille peale ma sain vastuse, et tegelikult oli tema jaoks mängimine komöödias midagi erilist, sest enamasti on ta siiski osalenud dramaatilistes filmides. Kuid raske pole mängida ei dramaatilist ega ka koomilist rolli, sest enamasti järgneb ta ikkagi oma kaasnäitlejatele ning lavastajale ning ümbritsevale ning rolli sisse elada pole raske.

No comments:

Post a Comment