kaader filmist

kaader filmist

Monday, June 29, 2015

A Little Chaos



Film: A Little Chaos (2014)
Hinne: A
Sisukokkuvõte: Kaks andekat maastikuarhitekti leiavad armastuse ehitades Kuningas Louis XIV jaoks Versailles lossi juurde aeda.
Comedy, Romance, Drama

Louis XIV (Alan Rickman) laseb oma ehitatava Versailles lossi juurde ka suure uhke aia kujundada. Tema senine peaarhitekt André Le Notre (Matthias Schoenaerts) kes on tuntud oma pedantlikku korraarmastuse poolest mõistab, et see on miski, millega ta üksi hakkama ei saa, seega hakkab ta otsima endale appi kedagi teist. Paljud maastikuarhitektid käivad tema juurest oma ideedega läbi, paljud neist on teinud oma plaanid vastavalt Le Notre tüüpilistele kujundustele. Kuid üks maastikukujundaja erineb neist kõigist. Sabine De Barra (Kate Winslet) on lesk, kelle aiakujundused on väga omapärased. Esialgu praagib Le Notre ta välja, kuna De Barra ei austa korda, kuid lõpuks mõistab ta siiski, et tal tuleb võtta enda kõrvale kedagi väga erinevat, et pakkuda kuningale midagi uut ja meelepärast.

Sabine De Barra on oma abikaasa ja tütre kaotanud tõllaõnnetuses ja aegajalt on tal endiselt raske oma päevaga edasi minna, kuid aiakujundus ja taimedega töötamine aitab teda palju. Seega kui Le Notre tuleb tema juurde, pakkudes talle võimalust luua Versaille aeda vabaõhu ballisaal, haarab ta võimalusest kinni, kuigi ta teab, et see saab olema üks raske ettevõtmine. Esialgu laabub kõik, kuid kui ta palgatud töölised minema kõnnivad, tuleb tal üksi jätkata. Tema tegemisi on kõrvalt jälginud üks ta konkurente, Thierry Duras (Steven Waddington), ja nähes et madam De Barra pole mitte mingi õrn lilleke, mõistab Duras, et kui ta tahab Versailles töötada, siis ei saavuta ta seda mitte oma konkurendi väljasöömisega, vaid konkurendiga kampa löömisega. Seega toobki ta oma mehed kohale ja pakub De Barrale koostööd.

Kuna Le Notre on siiski kuninga aednik, siis saab ka tema kaas aednik kuningalt kutse õukonda. De Barra pole kunagi õukonnas viibinud, ta ei tea mida oodata ja see õukondlase suur seltskond, mis teda esialgu vastu võtab hirmutab teda. Kuid pea kohe võtab Antoine Lauzun (Rupert Penry-Jones) ta oma hoole alla, tutvustab talle kuninga viimast armukest Madame De Montespani (Jennifer Ehle) ja kuninga venda Philippet, d’Orleani Krahvi (Stanley Tucci) kes omakorda tutvustab talle Madame Princesse Palatinet (Paula Paul) ja üheskoos lähevad nad järgmisel päeval vaatama kuidas tööd Versailles edenevad.

André Le Notre on olnud õukonnas juba lapsest saati, oma isa käe kõrval ning tema abikaasa on tüüpiline õukondlane, kes on abiellunud vastavalt oma vanemate soovile ja peab abikaasa kõrvalt armukest. Le Notre ei ole oma abikaasaga samaväärselt käitunud ja ta püüab õukonnast ja nende intriigidest kaugele hoida. Kuid De Barras on midagi, mis teda köidab.

Kui nad on kõik Versailles väljasõidul jõuab nendeni sõnum, et kuninganna on surnud. Aia ehituse juures ei tähenda see midagi, kuid õukonna suhted muutuvad närviliseks – kellest saab järgmine kuninganna? Kuidas muutuvad suhted senise armukesega? Kas senised lemmikute staatused muutuvad?

Aga aed nõuab tööd. De Barra toob puukoolist lilli, et vahetada neid teiste taimede vastu kuningliku aedniku juures, kuid satub aias hoopis Kuninga enda peale, kellega nad veedavad meeldiva õhtupooliku rääkides taimedest ja suhetest. Selle tulemusena kutsutakse De Barra Fonainbleau lossi.

Peale Fontainbleaust tagasi tulekut, teeb Le Notre oma abikaasale selgeks, et nüüd käitub tema täpselt nii nagu kunagi käitus tema abikaasa ja loodab, et ka tema abikaasa saab aru, et neil on erinevad elud, ja see et nad on abielus, ei tähenda seda et nad peaksid koos olema. Nagu ta nainegi talle kunagi ütles, ütleb nüüd ka tema – harju sellega, see on elu.

Kuid Madam Le Notre ei luba teistele seda, mida ta ise teha võib, seega läheb ta De Barra tööd lõhkuma, esmalt teda hoiatades, et De Barra tema abikaasast eemale hoiaks.

Kuid lõpuks valmib see oivaline vabaõhu ballisaal siiski.

See Allan Rickmani käe alla valminud ajalooline armastuslugu oli nii ilus. See maastikukujundus, õukonna suhted, ajastu eripäras, see kõik oli nii huvitav ja selle kõige taustal siis see õrn, ilus ja puhas armastuslugu. Igati nauditav film!!
 

No comments:

Post a Comment