kaader filmist

kaader filmist

Monday, March 11, 2013

Suur ja Kõikvõimas Oz



Film: Oz Tthe Great ans Powerful (2013)
Vaatamise põhjus: lapsepõlve lemmik raamat
Hinne: B
Filmi lühikokkuvõte: Kansase osariigi väikeses rändtsirkuses töötab paindliku südametunnistusega mustkunstnik Oscar Diggs (James Franco). Oma järjekordsete pahanduste tagajärgede eest põgenedes lennutab maagiline keeristorm Oscari õhupalliga muinasjutumaailma nimega Oz. Maandudes arvab ta, et on leidnud jackpoti – rikkus, kuulsus ja kuningatroon justkui kukuvad talle sülle. Oscar, kelle hüüdnimeks samuti Oz, kohtub seal aga kolme nõiaga – Theodora (Mila Kunis), Evanora (Rachel Weisz) ja Gelinda (Michelle Williams) – kes sugugi ei usu, et tegu on suure Võluriga, keda Ozi kergeusklikud asukad oodanud on.

Sattunud soovimatult silmitsi eepiliste probleemidega, mis Ozi ja tema asukaid varitsevad, peab Oscar nüüd välja selgitama, kes on tegelikult head ja kes pahad, enne kui on liiga hilja. Et päästa Oz kurjade jõudude käest, peab Oscar oma „võlurivõimed“ proovile panema, kuid seda hoopis läbi illusiooni ja tehnilise leidlikkuse, kuni Oscarist saabki Suur ja Kõikvõimas Võlur Oz.

Tegemist on toreda muinasjutuga. Kui olete näinud ka 39 aasta klassikat Judy Garlandiga, siis on päris tore vaadata seda filmi. Filmi sisuks ongi seletada, kuidas sattus see „Võlur“ Oz Smaragdlinna kardina taha ja miks on seal kaugel maal kolm nõida, kelles kaks Võlurit nii väga vihkavad. Tavaliselt sellistes „jätkufilmides“ on kasutatud palju eelmistest versioonidest kuulsaks saanud fraase, kuid selles filmis on meid õnneks nendest klišeedest säästetud. Pigem on film täis seletavaid vihjeid „järgneva“ (siis selle 39 aasta) filmi sisu kohta. Samuti on siia filmi toodud sisse ka aspekte raamatust, mis jäid välja eelmisest filmist. 
Kui vanas filmis on väga suur osa filmimuusikal, siis selle filmi muusika on kirjutanud Danny Elfman – kes on endiselt vägagi andekas – kuid selle filmi muusika ei saa surematut kuulsust, sest ta oli lihtsalt klassikaline Danny Elfman, ei midagi erilist.
Et siis veelkord, tore muinasjutt, head näitlejad, kuid ei midagi erilist.
Ja lõpetuseks tiba klassikat :)

No comments:

Post a Comment