kaader filmist

kaader filmist

Sunday, November 14, 2021

Ride the Wave

Film: Ride the Wave (2021) Hinne: A Lühikokkuvõte: https://www.imdb.com/title/tt14844940/?ref_=ext_shr_lnk    

Surfimaailma superstaaridest on tehtud filme väga palju, surfarite eneseületused ja katsumuste kiuste oma eesmärkide saavutamine inspireerib ja motiveerib paljusid. „Ride the Wave“ on aga mõnevõrra teistsugune dokumentaalfilm. Kõigest 14-aastane Ben Larg Šotimaalt valmistub surfama maailma üheks ohtlikumaks ja suuremate lainetega tituleeritud vetes. Samal ajal on ta liitunud grupiga, kes on temast vanemad ja kogenumad. Verinoor sportlane peab hakkama saama nii uue olukorraga kohanemisega kui ka temale seatud kõrgete ootustega. Lisaks suurepärastele kaadritele ja võimsale emotsioonile pakub dokumentaalfilm ka palju mõtteainet: kui palju peaksid noorsportlased selles eas pingutama ning kas liiga kõrged ootused ei lükka noori talente hoopis vaimsesse tupikusse, kust hiljem välja pääseda võib olla väga raske?  

Documentary, Pöff


Ride the Wave on mitu lugu üheskoos - surfamine, perekond, noore unistused ja koolikiusamine.

Ben Larg on andekas noor surfar ja tal on vanemad, kes teda toetavad ja aitavad tal saavutada oma unistusi, kuid samas ei keskendu pere ainult vanema lapse unistuste täitumisele, ka tema õed saavad oma unistusi täita. 

Ben kes on käinud mitmetel rahvusvahelistel surfivõistlustel ja ületanud oma hirme ning täitnud oma unistusi, on koolis kiusatav. Nagu ta ühel hetkel räägib, siis ta koolivennad lihtsalt võtsid ta teiste ees kinni ja hakkasid teda peksma, ning mitte keegi ei astunud vahele. Seega võtsid vanemad ta koolist ära ja hakkasid teda ise õpetama. Tema ema räägibki, et kui Benil poleks tema surfamist, siis ta ilmselt ei saaks hakkama sellega, kuidas koolis temasse suhtutakse ja tal on kahju, et ta Beni varem koolist ära ei võtnud. Kui nad ei elaks saarel, saaks ta kooli vahetada, kuid nad elavad saarel ja seal on vaid üks kool.

Kui ta teiste surfaritega kohtub, kes loomulikult kõik on juba üle kolmekümne, siis nad mõistavad teda, kuid samas nad ka rõhutavad kooli tähtsust, seega innustavad nad teda õppima kasvõi kodus, kuid kindlasti kooli lõpetama.

Ja need vanemad suurte lainete surfarid, kellega ta kohtub, ei räägi temaga ainult koolist, loomulikult, vaid ka suurtest lainetest, kuidas neil sõita ja ellu jääda.

Beni unistus ongi sõita suurtel lainetel ja selleks ta valmistubki läbi kogu selle doku - see suur laine, mida minnakse püüdma Iirimaale, Mullaghmore’.


Väga hästi tehtud doku, mis ei keskendu ainult surfile, vaid noore inimese elule ja unistustele üldisemalt.



No comments:

Post a Comment