kaader filmist

kaader filmist

Friday, December 2, 2016

Kui koletis kutsub



Film: A Monster Calls (2016)
Hinne: A
Sisukokkuvõte: 12-aastane Conor O’Malley (Lewis MacDougall) põgeneb fantastilisse koletiste ja muinasjuttude maailma. Ta peab toime tulema ema (Felicity Jones) haigusega, mille tõttu on Conor sunnitud veetma aega oma kalgi vanaemaga (Sigourney Weaver). Poisi koolielu Suurbritannias koosneb igavatest tundidest ja kiusavatest klassikaaslastest. Conori isa (Toby Kebbell) asus elama USA-sse ja poiss igatseb vanema nõu järele.

Ootamatult kutsub ta välja üllatava liitlase, kes paiskub kogu oma hirmutavas hiilguses välja iidsest jugapuust ja selle all olevast rikkalikust mullast. Selleks on 12-meetrine hiigelelukas (kelle pani liikuma ja kellele andis hääle Liam Neeson), kes ilmub Conori magamistoa akna taha ühel öösel kell 00.07 ja edaspidi igal öösel samal ajal. Koletisel on lugusid rääkida ja ta nõuab, et Conor neid kuulaks ja hoogsalt ette kujutaks. Conori hirm taandub ning asendub vapruse ja enesesse süüvimisega, sest koletise nõudmisel tuleb tal lugude lõppedes vastutasuks oma lugu rääkida. Iidne, metsik ja järeleandmatu koletis on Conorile teejuhiks vapruse, usu ja tõe juurde.
Drama, Fantasy

Kui koletis kutsub on samanimelise Patrick Nessi raamatu (RR, A) järgi tehtud suurepärane ja ülimalt emotsionaalne film.

Lugu on poisist, kelle ema on haige ja igal ööl, kell 00.07 külastab teda koletis, kes räägib talle kolm lugu ning neljas kord kui koletis tuleb peab Conor rääkima talle oma õudusunenäost.

Conoril on koolis probleeme selle pärast, et ta ema on haige, sest kuigi õpetajad teevad talle kõiksuguseid järeleandmisi, arvestades tema olukorda, kuid teised lapsed on tänu sellele temaga veelgi agressiivsemad, ja eriti üks poiss koos oma kaaslastega. Ta ei räägi oma kooliprobleemidest kodus, kodus ta on vaikselt ja aitab emal tema tervis tagasi saada, kuid kui maja on vaikne ja Conor valab oma mõtted paberile, tuleb ka koletis taas välja.

Kui ema taas haiglasse läheb, peab Conor minema vanaema juurde, kus ta ei tohi midagi puudutada ja peab vaikselt olema. Ka see ei aita teda, et ta isa on talle Ameerikast külla tulnud, sest ta lootis, et isa võtab ta endaga kaasa, kuid ta ei saa seda teha. Conor elab oma pettumuse välja vanaema elutoa peale.

Koletise räägitud lood ei aita, sest Conor ei mõista neid ja isegi see väike lootus, mille ta neist lugudest on arvanud leidnud olevat, ei osutu tõeks ja olukord läheb üha tõsisemaks. Kelle poolt koletis on ja miks ta Conorit külastamas käib ning millega see kõik lõppeb?

See äärmiselt emotsionaalne lugu, kuhu on kaasatud suurepärased näitlejad. Kuigi ma kartsin, et Sigourney võib jälle olla oma tavaline Ripley, kuid ta üllatas meeldivalt. Ka Felicity ja Toby olid head, kuid kõige raskem roll oli ikkagi Lewisel ja ta saab oma osaga suurepäraselt hakkama.

Fantastiline film!

No comments:

Post a Comment