kaader filmist

kaader filmist

Thursday, March 1, 2012

El Bulli

Film: El Bulli: Cooking in progress (2011)
Filmi vaatamise põhjus: toit
Hinne:B
Filmi lühikokkuvõte: Korduvalt maailma parimaks restoraniks nimetatud El Bulli kolm Michelini tärni teeninud peakokk Ferran Adrià sulgeb oma köögi igal sügisel pooleks aastaks, et kolida Barcelonasse laboritingimustesse katsetama toiduga ning koostada järgmise hooaja menüü.


Kujutage ette et sööte ühe õhtusöögi jooksul, mis kestab 3 tundi, 40 (nelikümmend) rooga? 

Jah, see on täiesti võimalik, ja seda Hispaanias restoranis El Bulli. Kui tavaline inimene mõtleb sõna roog, siis on see ikka miski selline, mis on koos ühel taldrikul ja see taldrikutäis täidab kõhu, kuid restoranis El Bulli on roog näiteks üks väike meega kaetud männivõrse, või piparmündi puruga ja suhkruga kaetud jää või klaasitäis vett ja õli või külmutatud roos või vaniljekõpsud või praetud kananahk koos kõhreluuga … ühesõnaga kõik, mis tavalisele inimesele ei tähenda toitu, sest see ei täida kõhtu.

Vaadates kõike seda askeldamist nende erinevate imelike toiduainetega, meenus mulle film Täiuslik meel. Seal oli ju ka, et kui inimesed olid kaotanud haistmis- ja maitsemeele, hakati sööki tegema eriti ilusaks ja  kõlavaks, et oleks endiselt huvitav süüa.

Ja nüüd kujutage ette restorani, mis pakub sellist toitu – minimalistlik, modernne, pastelsetes toonides, palju metalli, puitu, kas pole nii? Eksisite, nagu minagi. See restoran oli täpselt selline koduselt soe vahemere äärne restoran nagu oleme harjunud sealkandis nägema – valged seisand, suured söögilauad, valged linad, pehmed söögitoa toolid, laual vaas lillega – klassika, ei midagi ultramoodsat.

Ja vaatamata sellele, et ekraanil oli väga harva näha tõelist sööki, töötas siiski Pavlovi refleks suurepäraselt - suu oli täis sülge ning kõht korises.

See oli natuke teistsugune dokumentaalfilm kui tavaliselt, siin puudus kaadritagune hääl, kes tutvustaks restorani tausta, kokkade kogemusi, muid huvitavaid fakte. Film jooksis, inimesed rääkisid tööasju ning vaatajatel lasti endil panna lugu kokku pildist ja infost mida jagasid El Bulli restorani kokad oma igapäevatöös.

Minna vaatama sellist dokumentaalfilmi, kus söögitegemine käib keemialabori tasandil peale Gordon Ramsay Meisterkoka saadet - see oli suur kontrast!:) Mina jään ikka Ramsay toitude juurde! :)

No comments:

Post a Comment