kaader filmist

kaader filmist

Thursday, October 22, 2020

The Social Dilemma

Film: The Social Dilemma (2020)
Hinne: B+
Lühikokkuvõte: https://www.imdb.com/title/tt11464826/?ref_=nv_sr_srsg_0
Taustaks Silicon Valley tume vari, seob Sotsiaalne dilemma omavahel uuriva ajakirjanduse ja valgutava uuslavastuse. Vilepuhujate ekspert tunnistused paljastavad häiriva tõe: tehnoloogiahiiglaste pakutud otsimootorid, võegud, kiirinfo ja muu selline on vaid komm, millega meid ahvatletakse palju sügavamale. Kui me kord juba konksu otsas oleme ja üha uuesti hammustame, siis saavad nad kasumlikult müüa oma tegelikku kaupa - võimu meie mõjutamiseks ja manipuleerimiseks.
Documentary, 

Selles dokus räägivad ausalt oma endistest töödest nii google, instagrami, pinteresti, twitter ja teiste sotsiaalmeedia ja otsimootorite töötajad. Lisaks jutule ja arutlustele pakutakse ka “Black Mirrori” taolist dramatiseeringut, kuidas meid, heauskseid kasutajaid tõmmatakse üha sügavamale ostu-müügi/suurandmete keskkonda vastavalt sellele, millele me klikime, kus me kauemaks püsima jääme.

Eks te isegi olete mõnikord imestanud, et alles te mõtlesite millestki ja üsna pea ilmub teie Facebooki või Instagrami seinale mingi reklaam, nagu nad oleks teie mõtteid lugenud, aga ilmselt on analüüsitud teie eelnevaid otsinguid ja vaatamisi ja võrreldud seda teiste sarnaste sammudega ja sedasi on ka teile saadetud pakkumised, mis võivad teile huvi pakkuda.

On võimalusi sellest oravarattast välja saada: otsinguid tehes kasutage incognito aknaid, ärge rahulduge otsingumootori pakutava otsingusõnastusega, telefonil keerake kinni kõik teavitused, lastele määrake vaid piiratud aeg on-line olemiseks, siis äkki saate te oma elu elada, ilma et te oleksite osa suurest rahamasinast, kust teie mingit kasu ei saa. 

See lugu paneb mõtlema, ennast kontrollima.

Hea lugu. 

No comments:

Post a Comment