kaader filmist

kaader filmist

Monday, December 17, 2018

Surelikud masinad


Film: Mortal Engines (2018)
Hinne: B
Lühikokkuvõte: Eepilise loo sündmustik leiab aset mitusada aastat hiljem sünges tulevikus, kui inimtsivilisatsioonist on pärast kurikuulsat Kuuekümne Minuti sõda järel vaid riismed. Pärast kataklüsmi omandas inimkond ajapikku uue eluviisi, muutes allesjäänud linnad mobiilseteks. Ratastele tõstetud monstrumlinnadega laastatakse mööda tasandikke, otsides hinnalisi tehnikajäänukeid, kogudes nappivaid ressursse ja jahtides endast väiksemaid liikuvaid linnu, mida halastamatult tühjaks röövida. Ühele suurimale ja verejanulisimale neist, Londonile, astub vastu salapärane noor naine, ohtlik tagaotsitav Hester Shaw (Hera Hilmar). Metsik ja kartmatu neiu juhindub oma missioonil enneaegselt surnud ema mõistatuslikest mälestustest. Meeletul tagaajamisel liituvad Hesteriga Londoni heidik Tom Natsworthy (Robert Sheehan) ja suure pearahaga tagaotsitav lindprii Anna Fang (Jihae). Kolm tegelast, kel igaühel oma asi ajada, moodustavad enneolematu liidu, mille saatuseks on muuta inimkonna tulevikku.
Fiction, Action, Dystopia
 
Philip Reeve samanimelise raamatu (RR, A) ekraniseering. Tegelikult ma lubasin endale, et loen selle raamatu läbi enne kui filmi vaatama lähen, kuid sellel sügisel on kool kogu ilukirjanduse lugemise aja võtnud, seega läksin filmi vaatama nö puhta lehena, teadmata midagi raamatust. Võib-olla oligi nii parem.

Et siis see suur ja eepiline lugu meenutab Tähtede sõda, Matrixit (mitte näitlejate pärast), Sõrmuste isandat, Näljamänge, Howli liikuvat kindlust ja paljusid teisi düstoopilisi YA märuleid. Visuaalselt on see ülimalt suurejooneline lugu. Sisult aga tiba imelik. Ma teadsin, et sarjal on neli raamatut, kuid ma ei tea veel ka siiani, kas plaanitakse teha ka teiste osade filmid või mitte. Lihtsalt filmi vaadates, kuna siin toimub nii palju ja vahepeal astub loosse sisse nii palju uusi tähtsaid tegelasi, et siis kohe uuesti sealt lahkuda, siis ma mõtlesin, et äkki ongi kõik neli raamatut siia kokku pandud. Aga tundub et siiski mitte.

Põhimõtteliselt oli see siis lugu tüdrukust, kes külvab enda järel surma, sest kuhu iganes ta läheb hävitatakse teda ümbritsev ja sellega koos ka süütud kõrvalseisjad, ning temaga seotud isikud, kes isegi ei pruugi tema ligiduses olla. Ning kuigi loo peategelased Hester ja Tom on kogu filmi jooksul korduvalt valiku ette seatud, kas rikkuda film ära või mitte, siis õnneks ei ole sellest tehtud selline tüüpiline lugu, kus maailm võib ümberringi põleda, kuid kangelastel peab olema viis minutit aega miilustamiseks. Aga Tomi tegelane on tõeline alfaisane, kes hakkab koheselt Hesterit „kaitsma“, kuigi Hesteri oskused relvade, ellujäämise ja enesekaitses on tunduvalt paremad, ning Tomil.

Et siis jah, visuaalselt suurepärane ajaviite film.

No comments:

Post a Comment