kaader filmist

kaader filmist

Monday, January 27, 2014

Raamatuvaras

Film: The Book Thief (2013)
Filmi vaatamise põhjus: Geoffrey Rush ja juttu on ju raamatutest
Hinne: B+
Filmi lühikokkuvõte: II Maailmasõja keerises oleval Saksamaal leiab noor Liesel lohutust varastades linnapea majast raamatuid ning neid teistega jagades. Nende maja keldris treppide all peidab end juudi põgenik.
Drama

Tegemist on siis Markus Zusaki samanimelise raamatu põhjal vändatud filmiga, kus peaosas on noor tüdruk, kelle ema viib teda ja tema venda uude peresse elama, kuna ta ise ei suuda neid enam toita. Teel uude koju Lieseli (Sophie Néilsse) vend sureb ja Lieselile jääb temast mälestuseks vaid üks surnuaiast leitud raamat.

Jõudes uude koju, uute vanemate juurde on tal sisseelamine raske, kuid tasapisi suudab pereisa Hans (Geoffrey Rush) Liesle rääkima panna ja siis ka selgub, et tüdruk ei oska lugeda. Üheskoos loevad nad läbi tema esimese raamatu, raamatu mille ta venna matustel leidis – Surnumatja käsiraamatu :).

Kuid raamatute armastus on tüdrukus juba idanema hakanud ja seega leiab ta iga võimaluse raamatuid lugeda. Esialgu õnnestub tal linnapea abikaasa juures raamatukogus raamatuid lugeda, kuid kui linnapea selle ära keelab, hakkab Liesel neilt raamatuid salaja laenama (varastama).

Aastad mööduvad, sõda võtab üha enam tuure üles ja jõuab nende kodule üha lähemale. Lieseli ainukesed sõbrad on ta naabripoiss ja treppide all elav Max.

Ja siis ühel öö röövitakse talt kõik – pere, kodu, sõbrad.

Kuid tema õnn ei ole talle siiski täielikult selga keeranud ja lõpuks elab Liesel siiski pika ja täisväärtusliku elu.

See oli nii ilus ja nii südamlik film, milles oli ka natuke sõda, natuke natsismi, natuke juute, natuke fanatte, palju raamatuid ja palju armastust. Ma tõesti ei mõista, miks see film meie kinode kavast ära kadus, aga noh, mina pole ju selliste asjade otsustaja.

No comments:

Post a Comment