kaader filmist

kaader filmist

Tuesday, January 10, 2012

Lõbumaja

Film: L'Apollonide (House of Tolerance)  (2011)
Filmi vaatamise põhjus: huvitav tundus
Hinne: B
Filmi lühikokkuvõte: 19. sajandi lõpp. Kõrg-bordell Pariisis. Majanduskriis, ega lõbumaja pidamisega seotud argiohud šampanjavoogu ei peata. Olgugi, et afrodiisset nektarit juuakse ka siin juba klaas- ning mitte enam kristallpokaalidest. Lõbumaja perenaine – soliidse kogemusega ja rühiga kahe lapse ema – Marie-France – hoiab toimuval nii maja sees kui väljas kotkasilma peal. Töötavate naiste detailsed talitlused: töögraafikud, -meetodid, treening, füüsiline korrashoid, annavad filmile selgroo ning röövivad meilt muidu iharaina kujutlust leidvate momentide müstilisuse. Iha on lõbumaja sätendava salongielu tavaline osa. Sama tavaline kui naiskollektiivi suuremal või vähemal määral teotamine, mis on sama perioodiline kui suguhaiguste kontroll. Kõige hullem tegu, mis ühe prostituudi osaks saab, on tema näo ehmatav moondamine. Sellest saab ka filmi keskne motiiv, mis võis anda väljaandele “Le Parisien” põhjuse nimetada “Lõbumaja” aasta feminismi suurteoseks. Meie silme ees töötavad tüdrukud ei ole märtrid, vaid profid, kelle tuli hääbub vaikselt nende klientide kirelõõmas. Bonellol on filmi lõpuks aga hoopis šokeerivam ning sõnasõnalisem lahendus. “Lõbumaja” räägib kõrg-bordellide langusest ning äri vältimatust liikumisest sinna, kus see tänapäeval käib – magistraalide lähedusse, kus iga töötav naine on üksiküritaja.

Ega tegelikult polegi palju omaltpoolt lisada – see on Euroopa film, seega pole seal mingit sügavat moraali lugemist, ega õnnelikku lõppu, kõigest räägitakse nii nagu on.
Kas tasub vaatama minna –miks ka mitte, kõigi nende klantsitud Hollywoodi filmide vahele on see täitsa hea vaheldus. Kas õpib midagi huvitavat :) – ei, ei näidata midagi, mida juba varem teadnud poleks (või on siis asi minu rikutuses :)).

Ja nagu ikka mina ja minu kiiksud, et kui mõni näitleja tundub tuttav, siis pead ju meelde tuletama, kus sa teda varem näinud oled. See neiu, kes on siin pildil, kahe mehe vahel - ma arvasin täiesti tõsiselt, et see on Madonna tütar Lourdes Leon, nad on niiiiii sarnased, kuid ei ole, selle neiu nimi on hoopis Hafsia Herzi.

No comments:

Post a Comment