kaader filmist

kaader filmist

Thursday, January 5, 2012

Täiuslik meel


Film: Perfect Sence (2011)
Filmi vaatamise põhjus: Ewan McGregor :)
Hinne: B
Filmi lühikokkuvõte: Šotlasest režissööri David MacKenzie seitsmes mängufilm on Glasgow's aset leidev optimistliku alatooniga apokalüptiline armastuslugu. Ajal, mil üle maailma kogub tuure inimeste elutähtsaid tajusid välja lülitav katk, hakkavad peene restorani peakoka Michaeli (Ewan McGregor) ja töönarkomaanist epidemioloogi Susani (Eva Green) vahel arenema romantilised tundmused. Just siis, kui nad on lõpuks võimelised tundma armastust, lülituvad üksteise järel välja inimkonna lõhnataju, maitsmismeel, kuulmine...

Et siis Täiuslik meel … üks järjekordne maailmalõpu teemaline film.
Et siis ….
Jah ….
Noh … Ewanit on ju alati hea vaadata
Sisu … kui võrrelda Melanhooliaga, siis meeldis mulle Melanhoolia rohkem. Võiks öelda nii, et Melanhoolia oli hukkumine lennukipommi plahvatuses ja Täiuslik meel on pilvelõhkujalt alla hüppamine ja kogu tee selle hüppe kahetsemine. Et siis Melanhoolia maailma lõpp oleks meeldivam.
Aga muidu on ju film vägagi vaadatav ja samas ka äratuskellana töötav, meenutades sulle, et kõik meie ümber ja meie sees on kaduv ja elada tuleks iga hetk ja kogu hingest, sest iial ei tea kuna kõik otsa võib saada.
Filmis on üks hetk, kui inimesed on hakanud kuulmist kaotama, meie peategelased veel kuulevad ja on autos, et sõita Michaeli koju. Susan peatab auto ja kerib auto aknad alla, et kuulata kirikukellade löömist ja kõike muud neid ümbritsevaid hääli … ja ainuke millest mina suudan mõelda on see, et see on õige hetk, kui nad peaksid üksteisele tunnistama, et nad armastavad üksteist. Need on ju vaid kolm sõna ja see oli nende viimane võimalus, sest nad võivad iga hetk kurdiks jääda. Selle asemel, lihtsalt vaikides autos istuda ja kuulata väljas toimuvat oleks nad pidanud tegema kõike, et üksteist kuulata. No uvõ …
Korraks käib jutust ka läbi see, et pärast seda kui inimesed on kaotanud juba lõhna- ja maitsemeele on kuskil sündinud laps, kelle on kõik meeled veel olemas … kas see tähendab siis seda, et kõik lapsed, kes on eostatud enne katku algust, on sellest puutumata, või ka need lapsed, kes on peale seda eostatud on terved? Kui vanemad ka kuulmise ja nägemise kaotavad, kuidas siis need lapsed suudavad ellu jääda? Kas see kõik ei meenuta mitte Triffidide päeva? Seal jäid küll inimesed vaid pimedaks, kuid ka seal olid järeltulijad nägijad.
Aga jah, kui mõelda, et sa kaotad kõik meeled peale kompimismeele, siis on üsnagi kindel, et elu lõpp saab olema veniv ja piinarikas … sellest siis ka see pilvelõhkujalt alla hüppamine.
Ma ei tea, kas ma soovitaksin seda vaatama minna … hea oleks ta ära näha, sest film on hea kuid, võib-olla oleks seda parem kodus vaadata, et kui enam ei suuda, paned pausi peale ja vaatad hiljem edasi.

No comments:

Post a Comment