kaader filmist

kaader filmist

Friday, January 18, 2019

Klaas

Film: Glass (2019)
Hinne: B
Lühikokkuvõte: Lavastaja-stsenarist M. Night Shyamalan viib oma minevikust kokku kaks omapärast kassahitti, "Purunematu" (2000) ning "Lõhestunud" (2016). Tulemuseks on täiesti uus thriller "Klaas".

Aastaid pärast nende varasemat kokkupuudet satuvad kokku üliinimlikult tugev David Dunn (Bruce Willis) ning habraste luude, ent erakordselt terava mõistusega Elijah Price (Samuel L. Jackson), keda tuntakse ka pseudonüümi all Hr Klaas. Nende teed ristuvad isiksuse lõhestumise all kannatava psühhopaadi Kevin Wendell Crumbiga (James McAvoy) ning kõigi temas peituva 24 erineva isiksusega.

Lisaks selle ilmub välja traumeeritud Casey Cooke (Anya Taylor-Joy), ainus kurikuulsa Elaja poolt vangistatud tüdrukutest, kes ellu jäi. Millist rolli mängib kõige selle juures psühhiaater dr Ellie Staple (Sarah Paulson), ei oska arvata keegi tema värsketest patsientidest.
Drama, Fiction, Mystery, Action,

See oli UUNO raadio erilinastus, kui ma Purunematut nägin ja üks tavaline Filmiguru esilinastus, kui ma Lõhestunut vaatasin. Mõlemad olid suurepärased ja loomulikult oli mõlemis ka M. Night Shyamalan ekraanil.
 

Ja nüüd siis selline kokkuvõttev lugu.

Kolm „superinimest“ – purunematu, purunev ja lõhestunud – kogutakse kokku ja neid kokku kogunud psühholoogile antakse kolm päeva, et neile ajupesu teha ning neid veenda, et nad pole üliinimesed, et see mida nad oma ülimaks jõuks, vastupidavuseks, tarkuseks peavad, on lihtsalt kokkusattumus, hea intuitsioon, kasvajast tekkinud hallutsinatsioon.

Lisaks sellele, et neid puuakse muuta hetkel, tuuakse vaatajateni ka nende „alguse“ hetked, nende minevikust. Ja nagu igal superkangelasel on sidekick on see olemas ka neil – ema, poeg, ainus ohver, kelle ta minema lasi.

Aga kas eesmärk on muuta neid kolme, panna neid endi oskustes kahtlema, või on selle kõige taga midagi palju suuremat, palju imelikumat?

Mis see siis oli, kas kokkuvõtte, ülim lõplik võitlsusstseen, või oli see tõesti alguslugu?

Aga nii hea oli näha, et M. Night Shyamalan oli seda filmi tehes ära kasutanud eelmiste filmide materjali ning isegi väikese Josephi osatäitjat pole muudetud.

Ühtepidi oli see aeglane ja tühi lugu, kuid teistpidi oli ta kiire ja tihe lugu. Ja hea lugu ja hea film, kuid kes kurat olid need ristikheina tüübid?


No comments:

Post a Comment