kaader filmist

kaader filmist

Friday, November 16, 2018

Väiksed hiiglased


Film: Giant Little Ones (2018)
Hinne: A
Lühikokkuvõte: Kaks populaarset teismelist poissi, kes on olnud sõbrad kogu oma senise elu, avastavad ühtäkki, et nende elud ja perekondade vahelised suhted ja nende suhted tüdruksõpradega on pea peale pööratud, kui midagi ootamatud juhtub ühe poisi seitsmeteistkümnenda sünnipäeva peo ööl.
Romance, NA, Comedy, Drama

Väiksed hiiglased on väga hea noorte teismeliste täiskasvanuks saamise film. Selles filmis on noorte frustratsiooni, segadust, hirmu, soovi kogeda kõike, kohe ja kiiresti, kohutavaid kogemusi, sildistamist ja noorte julmust, mis tekib hirmust teistsuguse vastu. 

Mingil määral meenutab see film mulle kahte teist filmi - eelmise aasta Pöffil olnud Nägusat saatanat ja aasta alguses linasutnut Kutsu mind oma nimega.

Loo peategelasteks on kaks poissi, lapsepõlvesõbrad, koolikaaslased, ujumistiimi liikmed, avastavad ennast, oma keha ja mida kõike sellega saab teha ja mida neist ootab ühiskond. Franki on natuke tagasihoidlikum, Ballas on metsikum, hoolimatum. Ballas on oma tüdrukuga läinud juba lõpuni, kuus korda, kuid Franky pole veel sinna jõudnud. Aga ees ootab ta sünnipäev ja ta tüdruksõber on valmis ööseks tema juurde tulema.

Kõik ei lähe nii nagu plaanitud. Pidu on küll äge, kuid … poisid sõidavad veel pikalt öösel mööda kodulinna, joovad veel, põgenevad tagaajava auto eest … kui Ballas kiirelt Franki toast lahkub on aru saada, et midagi juhtus, kuid mida? Ballas ütleb küll, et kõik juhtus vaid selle pärast, et nad olid end nii segi kamminud ja et keegi ei peaks sellest midagi kuulma, kuid järgmisel päeval on koolis kõik Franki vastu. Ujumistiimi poisid peksavad teda ja ta ratas lõhutakse …

Franki vanemad on lahutatud, kuna tema isa tunnistas, et tal on tunded teise mehe vastu, seega usutakse, et nagu isa nii ka poeg. Kuid Franki pole. Ta võib olla küll uudishimulik, kuid ta ei kaldu kindlalt ühele või teisele poole.

Kui Franky hakkab rohkem suhtlema Ballase õe Natashaga, muutub Ballas tema vastu veelgi jõhkramaks. Ka Tasha on koolis paarja, sest pärast seda kui temaga aastaid tagasi jõhkralt ümber käidi pandi ka talle külge silt, mida ta ära teeninud polnud. Seega ongi nad koos nagu üks suur sihtmärk kogu kooli jõhkarditele. Kuid Ballas läheb neist kõige kaugemale.

See kõik, mida Franky peab selle lühikese aja jooksul läbi elama, teeb temast teise inimese, teeb temast täiskasvanu, kes ei näe asju enam ainult mustvalgelt.

See ongi meie suur probleem, me kipume sildistama kõike nii kergelt ja uskuma seda, kes esimesena jõuab meile rääkida sellest, mis arvatavasti toimus. See lugu on ehe näide sellest kui kerge on kellegi elu kas rikkuda või nad tugevaks teha, kui neid hukka mõistetakse ilma et ollakse kuulnud kogu lugu.

Nagu ka filmi autor ja lavastaja ütles, oli tema soov selle filmiga näidata, kui raske võib endiselt olla teistsugune, isegi siis, kui sa vaid teistsuguseid riideid kannad, kuid kui olla tugev saab sellest üle. Ta ei tahtnud teha filmi sellest kuidas teistsuguseid lapsi koolis kiusatakse ja kuidas nad lõpetavad oma elu enesetapuga, ta tahtis teha filmi, mis oleks küll raskel teemal, kuid siiski positiivne ja lahtise lõpuga, mis laseks vaatajal ise oma fantaasiat kasutada, et kuidas võiks lugu edasi minna.

See on hea lugu ja igaüks võtab sellest loost kaasa selle, mis talle tähtis on.

No comments:

Post a Comment