kaader filmist

kaader filmist

Monday, January 13, 2014

Jack Ryan: Variagent

Film: Jack Ryan: Shadow Recruit (2014)
Vaatamise põhjus: Tom Clancy
Hinne: B
Filmi lühikokkuvõte: Pingeline ja tempokas märulipõnevik JACK RYAN: VARIAGENT põhineb spiooniromaanide meistri Tom Clancy (“The Sum of All Fears”, “The Hunt for Red October”) loomingul.

Chris Pine’i kehastatav Jack Ryan on oma lähedaste silmis tavaline Wall Streeti pintsaklipslane, kes elab aga salajast topelt-elu – mees värvati CIA agendiks juba aastaid tagasi. Ta võeti pardale kui geniaalne finantsanalüütik, kes tegeleb globaalselt oluliste andmetega. Kui Ryan avastab põhjalikult planeeritud ulatusliku terroriskeemi, millega Moskva kavatseb kukutada USA majanduse ning sellega ülemaailmse kaose sütitada, saab temast ainus inimene, kes selle ära hoida suudab. Operatiivse variagendina sukeldub Ryan nüüd paranoilise kahtlustamise, kahepalgelise pettuse ja fataalsete jõudude maailma.

Teda värvanud kidakeelse Harperi (Oscari-võitja Kevin Costner), oma kihlatu Cathy (Keira Knightley) ja salapärase Vene oligarhi (Kenneth Branagh) vahel laveerides üritab Ryan toime tulla reaalsusega, kus kedagi ei saa usaldada, samal ajal kui miljonite inimeste saatus sõltub tegeliku tõe paljastamisest. Jack Ryan annab endast kõik, et selles eluohtlikus võidujooksus kõigist sammu võrra ees olla..
Action, Thriller,

Esialgu ma arvasin küll, et ma ei viitsi eriti seda filmi vaatama minna, kuna treiler meenutas vägagi tüüpilist tagaajamist, autode lõhkumist, lõputut tulistamist nagu märuli filmid ikka. Kohe mitte miski ei tõmmanud.

Kuid siis kutsuti kinno ja kuna on siiski tegemist Tom Clancy raamatu(te) ekraniseeringuga, siis miks ma mitte. Ja ausalt, see oli üks meeldiv üllatus. Ei olnudki paha. Päris korralik spioonifilm, intelligentne spioonifilm.

Kuid hoopis teisel teemal, see on päris huvitav, kuidas Chris Pine võtab üle teiste suurtegijate rolle. Alles ta mängis noort kapten Kirki ja nüüd siis noort Jack Ryanit. Eelnevalt on Ryani osades olnud Alec Baldwin (The Hunt for Red October), Harrison Ford (Patriot Games ja Clear and Present Danger) ning Ben Affleck (The Sum of All Fears).

Aga jah, filmi vaadates kujutasin ma ette kuidas Clancy raamatus oleks pikalt ja laialt kirjeldatud seda kuidas ta selle turva vannis uputas, kusjuures oleks seal kindlasti olnud ka kirjeldus, kuidas seda kõige parem teha oleks olnud ning pikk saaga oleks ka kindlasti olnud sellest kuidas seda lõhkeainet koguti ja pomm kokku pandi ja teekonda planeeriti … ma olen lugenud Clancy raamatut The Sum of All Fears (enne kui film tehti) ja alguses oli väga raske lugeda – palju erinevaid lugusid, kõik ülimalt üksikasjalikud ja alguses ei ole üldse üksteisega seotud, kuid kui siis kord juba lugu hakkab ilmet võtma, siis ei suuda enam raamatut käest panna, sest see kõik on nii põnev. Aga kuna see film on kirjutatud Clancy raamatute põhjal, siis see on lihtsalt üks suurepärane näide tema raamatute stiilist.

Teiste arvamusi: Armastades Filmikunsti

No comments:

Post a Comment