kaader filmist

kaader filmist

Wednesday, April 17, 2013

Unustus

Film: Oblivion (2013)
Vaatamise põhjus: CCPlaza 20 sünnipäeva ja nendepoolne kingitus nendele, kes palju kinos käivad
Hinne: D
Filmi lühikokkuvõte: Kauges tulevikus (60 aastat hiljem polegi tegelikult nii kauge tulevik) äratundmatuseni muutunud planeedil Maa taasavastab üks mees oma hägust minevikku, võideldes samal ajal kogu inimkonna päästmise nimel.
Jack Harper (Tom Cruise) on üks viimaseid Maale lähetatud robot-droonide parandajaid. Osana laiahaardelisest operatsioonist eesmärgiga saada kätte eluliselt olulisi ressursse planeedilt Maa, mida on aastakümneid ähvardanud müstilised vaenlased, on Jacki missioon peagi lõppemas.
Jack omab hingematvalt kaunist ja kindlalt turvalist eluaset maapinnast mitmesaja meetri kõrgusel pilvedes. Mehe rutiinne eksistents muutub aga hetkega, kui tal õnnestub ootamatult allakukkunud kosmoselaevalt päästa imekaunis naine (Olga Kurylenko). Salapärase uustulnuka saabumine käivitab jada sündmusi, mis panevad mehe kahtlema kõiges, mida ta teab …


Ausalt, ma ei läheks vabatahtlikult ühtki Tom Cruise filmi vaatama, kuid kuna CCPlaza tegi sellise toreda kingituse koos erakordse võimalusega, siis nõustusin siiski seda filmi vaatama minema. Ja kui juba nähtud, siis tuleb sellest ka kirjutada, isegi kui film oli …

Seega alustagem. Et saada ettekujutust mida see film endast kujutab, siis võtke esmalt taustaks ükskõik milline märul, milles herr Cruise mänginud on. Siis lisage sinna natuke Wall-e multikat, tibake Matrixit ja Mad Maxi, mõõdujärgi Kaksteist ahvi ning kõige rohkem filmi Moon, filmi lõppu sobib ilusti üks ports Iseseisvuspäeva. Ja otse loomulikult peab olema filmi tegevuspaigaks New York, sest kus mujal siis ikka on kõige parem filmida üht korralikku post-apocalyptilist filmi - nagu ju öeldud, planeet Maa on äratundmatuseni muutunud ja ainukesed äratuntavad asjad saavad ju ikka olla vaid NY kuulsad ehitised.
 
Selline tõsiselt jabur film. Naerukohti jagub ja mitte vähe, sest aegajalt läheb asi ikka niiiii jaburaks kätte. Üks hea naeru koht on see, kui see nii-öelda tehisaju, kes on maad rünnanud ja neid tehnikute koopiaid vorbib, ütleb Morgan Freemanile ja herr Cruisile, et tema on jumal – mul tuli koheselt silmade ette Morgan Freeman jumala osas, talle sobis see palju paremini.


Ja siis tekkis mul filmi lõpus üks küsimus – ok, need kaks „tehnikut“ on maal missioonil viis aastat. Selle viie aasta jooksul veedavad nad oma öid seksides nagu jänesed. Kuid nad ei paljune selle viie aasta jooksul nagu jänesed. Seega, kuna nad on koopiad, siis äkki on ära jäetud paljunemiseks vajalikud organid. Kuid … see mittekoopia, Jacki naine, on filmi lõpus lapsega – nüüd tekib küsimus, kuidas see võimalik on? Äkki pandi see laps hakkama juba enne kui nad oma missioonile läksid, kuid sellisel juhul – kui rase naisterahvas ikka kuuliga kõhtu saab, siis ma ei usu eriti, et ta rasedus ei katkeks. Kuid kui see laps sigitati sellel ühel ööl, mis nad olid koos koopia Jackiga – miks siis ei antud Victoriale töötavaid munasarju kui Jackile anti vägagi eluvõimelised poisid? Vot selline mõte jäi mu peakolusse kinni.

Aga jah, see pole kohe ü l d s e minu stiilis film.

No comments:

Post a Comment