kaader filmist

kaader filmist

Friday, November 16, 2012

Marie Krøyer

Film: Marie Krøyer (2012)
Filmi vaatamise põhjus: PÖFF
Hinne: B
Filmi lühikokkuvõte: „Naine ei pea leidma iseennast, vaid endale mehe,” saab Marie vastuseks pihtimusele, et ei ole abikaasa ja ema rollis ennast leidnud. 19. sajand veel iseseisvaid naisi ei tunne.

MARIE KRØYER on ühe tuntuma Taani päritolu kineasti Bille Augusti vändatud ajalooline draama Marie elust kuulsa Taani kunstniku Peder Severin Krøyeri kauni abikaasana. Mehe portreteerituna saab temast kõrgseltskonna ihaldusobjekt, ent üksnes kauniks kaasaks olemine Marie’d, üht vähestest õpetatud naismaalikunstnikest toonases Euroopas, ei rahulda. Seda enam, et paari ja nende tütre pealtnäha harmoonilist elu kuulsas Skageni kunstnike kogukonnas varjutavad mehe sagenevad maniakaalsushood.

Rootsi reisil armub Marie kohalikku heliloojasse Hugo Alfvénisse, olles valmis armastatu pärast õnnetu abielu lahutama. Ent uue elu alustamine ei olegi nii lihtne ning Marie peab valima, kas olla lojaalne terviseprobleemidega abikaasale, hea ja kaitsev ema oma tütrele või jääda truuks iseendale. Kas olulisem on teiste või enda õnn? Mõistes viimaks, et õnnetu inimene ei saa ka teisi õnnelikuks teha, muutub kahtlaseks, kas võrgutajast Hugogi on igatsetud imelise õnne võti või peab selle leidma ennekõike iseendas. Nii hargneb ajaloolise draama varjus lahti ajatu film valikutest, millega naine silmitsi seisab, ning hinnast, mis endale elamise eest maksta tuleb.


http://2012.poff.ee/est/filmid/programmid.p/pohja-valgus/marie-kroyer


Seekord läksin ma kinno ettevalmistatult ja uurisin enne Wikist, kes oli Marie Kroyer ja mille poolest ta tuntud on ja millised on tema tööd. Tema eluaeg oli julm aeg naistele elamiseks - nad olid iluasjad, laste kasvatajad ja koduabilised - vaid mehed olid need kellele jumal oli andud ande. Kuid andest hullumeelsuseni on ju vaid väike samm.

Hästi tehtud film, head näitlejad.

No comments:

Post a Comment