kaader filmist

kaader filmist

Monday, August 21, 2017

Okja


Film: Okja (2017) 
Hinne: B 
Sisukokkuvõte: 10 idüllilist aastat on olnud noor Mija (An Seo Hyun) hooldaja ja pidev kaaslane Okjale – suur loom ning veelgi suurem sõber – tema kodustes Lõuna Korea mägedes. Kuid kõik muutub, kui Mirando Corporationi nimeline multimiljoni vääriline perefirma võtab Okja endale ning viib looma New Yorki, kus enesekeskne ja välisilmele rõhuv CEO Lucy Mirando (Tilda Swinton) haub suuri plaane MIja parima sõbraga. Mija, kellel puudub plaan, kuid kellel on kindel siht silme ees, asub päästeoperatsioonile, kui tema niigi ohtlik teekond muutub veelgi segasemaks, kui ta tee ristub erinevate  kapitalistide, piketeeriajetga ning tarbijatega, kes kõik tahavad olla osa Okja saatusest … samas kui Mija tahab vaid oma sõpra koju viia. Omavahel segunevad erinevad stiilid, huumor, otsekohesus ja drama. 
Drama, Adventure 

Selle filmi looja on loonud ka Snowpiercer filmi, seega kui te olete näinud Snowpiercerit, siis on teil ettekujutus, kuidas sellesse filmi on kokku pandud nii ühiskonnateadlikus, absurdsus kui ka sügavamad tunded ning puhas inimlikus.

Et siis ühel hetkel mõtles Lucy Mirando välja uue huvitava viisi, kuidas nende perefirmat paremasse valgusesse panna, ning nad aretasid supersea, kes on supersuur, superkerge pidada ja mis kõige tähtsam, nad on super maitsvad. Üle kolmekümne põrsa antakse üle maailma laiali erinevatesse kohtadesse kasvatamiseks ja kümme aastat hiljem läheb siis lahti Supersea võistlus – kes on kõige suurem ja ilusam ja maitsvam.

Kümme aastat hiljem, Lõuna Korea metsades ja mägedes elab Okja, suur sõbralik, lustlik ja õrn siga, kelle kaaslaseks on Mija, kellega koos nad käivad hurmasid korjamas, kalu püüdmas, ujumas ja magavad metsas magusat lõunaund (kujutage ette, et Miyazaki Totoro on Printsess Mononoke Sigade sarnane – et siis suur sõbralik siga). 
 
Kuid siis tuleb neile külla maailmakuulus loodussarja saatejuht Johnny Wilcox (Jake Gyllenhaal) kes on saadetud tegema eelsaadet Supersigadest ja ühtlasi tuleb tal ka sead kokku koguda ja New Yorki saata. Keegi pole Mijale öelnud, et tema parim sõber on temaga vaid kümme aastat ja siis läheb ta toidukonkursile, kus temast saab pearoog ja ta vanaisa ei ütle talle seda otse ka siis kui Wilcox neile külla tuleb, ta viib Mija vanemate haudadele, kus ta kingib talle kullast sea. Kuid kullast siga ei asenda Mija parimat sõpra, ta läheb Souli Okjale järele.

Kui tal siis õnnestub leida koht kus Okjat hoitakse, õnnestub ka ronida autole, millega teda lennujaama viiakse, kukub ta autolt maha, kui autor ründab teine auto, millel on plaan Okja röövida. Kuid Okja võis küll metsas olla rahumeelne, kuid kui ta autost pääseb ja Mija kutsumist kuuleb, pole talle miski muu tähtis, kui Mija päästmine. 

Suures segaduses ja põgenemise käigus, saab Okja jalg viga, ning need teises autos olnud noored, tulevad talle appi neid kaitsma, kui Mirando esindajad neile järele jõuavad. Kui nad Okja on turvaliselt teise autosse pakkinud, selgub et noored (Paul Dano, Danile Henshall, Lily Collins, Devon Bostick), kes kuuluvad Rahvusvahelisse Loomade Päästmise organisatsiooni, ei plaaninudki Okjat vabaks lasta ja tagasi mäkke viia. Nende plaan oli vahetada ära Okja kõrva küljes oleva saatja kaamera vastu, et nad saaks teada, mis toimub Mirando salajases laboris ja sedasi saaksid nad siis päästa teisi loomi, kuid nad ohverdaks siiski Okja. 

Mija ei oska inglise keelt, üks noortest on kohalik ja talle tõlgiks, kuid ta tõlgib Mija sõnad nii, nagu neile kasulik, seega kuigi Mija tahab Okjat tagasi viia, jõuab ta siiski New Yorki. Lõpuks jõuab ka Mija talle sinna järele, kuid enne kui nad taas kokku saavad, viiakse Okja laborisse ja …

Jah, siin oli huumorit, oli põnevust kuid enne kõike on siin ikkagi meeldetuletust inimestele, kes me oleme, kellega me planeeti jagame. Hea film.

No comments:

Post a Comment