kaader filmist

kaader filmist

Friday, May 19, 2017

Ring


Film: The Circle (2017) 
Hinne: C 
Sisukokkuvõte: „Ring” on haarav tänapäevane põnevik, mille tegevus toimub lähitulevikus ja mille peaosades on Emma Watson, Tom Hanks ja John Boyega.

Kui Mae (Emma Watson) palgatakse tööle maailma suurimasse ja võimsamasse tehnoloogia- ja sotsiaalmeediafirmasse, on see talle kui elu võimalus. Karjääriredelil tõustes julgustab firma asutaja Eamon Bailey (Tom Hanks) teda osalema uudses eksperimendis, mis liigutab privaatsuse, eetika ja viimaks ka isikliku vabaduse piire. Mae osalus eksperimendis ja ta iga otsus hakkavad mõjutama ta sõprade, perekonna ning inimkonna elu ja tulevikku. 
Fantasy, YA

See film on tehtud Dave Eggersi samanimelise raamatu järgi. Ma pole ise raamatut lugenud, kuid filmi vaadates jäi küll mulje, et oleks ilmselt parem olnud, kui ma oleks raamatut teadnud, sest nii mõnigi asi on täpselt sedaviisi segane, et ilmselt saaks sellest aru, kui raamatut teaks. Aga räägime siis filmist endast ka.

Mae on noor neiu, kes töötab elektrifirma klienditoetelefonis. Ta töö on masendav, palk olematu, ta auto veab teda vaevu õhtuti koju ja ta isa on raskelt haige. Siis pakub ta sõbranna talle võimalust asuda tööle Ringis, kui ta oma töövestluse edukalt maha peab. Vestlus läheb edukalt ja Mae saab osaks Risngist. Ta töötab endiselt klienditoena, kuid ta saab palju paremat palka, ta saab klientidelt kohest tagasisidet, töökohas on nädalalõppudel ühised peod, kõik töötajad on noored ja sõbralikud ning nende juht on inspiratsiooni allikas ning pidevalt mõeldakse välja uusi asju, et olla üha rohkem üksteisega ühenduses ja meelitada Ringiga liituma üha rohkem inimesi, sest Jagamine on Hoolimine. 

Kui Mae pärast töönädalat reede õhtul kohu läheb ja nädalavahetuse omaette või vanematega veedab, ilma et ta iga oma sammu Ringi sotsiaallehel jäädvustaks, tulevad esmaspäeval tema juurde kaks äärmiselt sõbralikku sotsiaallehe promojat, kes on ta töölauale pannud uue ekraani, mis on ainult tema sotsiaalse suhtluse jaoks ja kui ta annab teada, et ta käis üksi kajakiga sõitmas, siis on üks „müügimeestest“ solvunud, et ta teda kaasa ei kutsunud, sest talle meeldib ka kajakiga sõita ….. Ühesõnaga, kui sa iga oma sammu sotsiaallehel ei jäädvusta, siis sa pole täieõiguslik Ringi liige. 

Kuu aega hiljem, kui Mae pole kordagi vanematele külla saanud minna, sest Ringi „vaba“ nädalavahetus veedetakse koos töökaalastega. Kui Mae paneb oma lapsepõlvesõbra käsitööst, hirvesarve lühtrist, pildi sotsiaallehele saab see pilt ja Mae sõber väga negatiivse tagasiside, sest need „äärmiselt intelligentsed“ noored inimesed arvavad, et hirve sarvede jaoks on vaja hirvi tappa, nad isegi ei tea seda, et hirvelased heidavad sarved maha pea igal sügisel, nooremad isendid võivad veel sarvedega olla ka talvel, kuid kevadel hakkavad nad kõik uusi sarvi kasvatama. Et siis üks väike süütu pildike, tegi Mae sõbra elu põrguks, kuna kommentaatorid on „mõttehiiglased“. 

Kuid ka see ei pane Maed kahtlema, kas kõik on tema töökohaga ikka päris korras. Kui ta aga kohtub ühega Ringi asutajatest, kes on juba aastaid erakliku elu elanud, ning kes tunnistab, et kui ta Ringi lõi ei teinud ta seda sugugi selleks, et kõigil kasutajatel privaatsus kaoks, hakkab ta natuke kahtlema. Kuid ta oma lolli vea tõttu ja kuna ta oli unustanud, et enam ei ole privaatsust, sest kõikjal on kaamerad, tõmmatakse ta firma omanike poolt veelgi uuemasse projekti, kus Mae kaotab oma privaatsuse praktiliselt täielikult – talle jäävad 3 minutilised toalettruumi pausid.

Aga ka see ei tekita temas tunnet, et kõik on ikka valesti. Selleks on vaja veelgi julmemat privaatsuse kaotust ning ka sõbra kaotust. 

Aga lõpuks ei saanud ma ikkagi aru, kas ta oma väikese „mässuga“, „täieliku avalikustamisega“ midagi ka saavutas. Seepärast ma ütlengi, et ilmselt kui teaks raamatut, siis saaks ka paremini aru sellest siidikinnastes mässust.

Ning lõpuks tahan ma öelda seda, et kui te tahate näha samal teemal palju põnevamaid lugusid – et siis kuidas inimesed võivad liiale minna sotsiaalmeedia ja tehnoloogia kasutusega, siis vaadake sarja Black Mirror ja kohe eriti esimest kahte Brittide tehtud hooaega.

 Mida veel selle filmi kohta öelda – kõik noored näitlejad on suurepärased, Emma Watson, Karen Gillan, Ellar Coltrane. See on vist esimene film, minu jaoks, kus Tom Hanks on mingil määral pahalane. Ja see on Bill Paxtoni viimane film.

Hea film aga ilmselt veelgi parem kui raamat on loetud.

No comments:

Post a Comment