kaader filmist

kaader filmist

Monday, March 7, 2016

Marslane; Mees, kes jäi ellu



Film: The Martian (2015) RR
Hinne: C
Sisukokkuvõte: Marsi missiooni käigus satub ekspeditsioon Ares III tugeva tormi kätte ning on sunnitud viimases hädas evakueeruma. Astronaut Mark Watney (Matt Damon) jääb tormis kadunuks ja teda peetakse surnuks. Marsilt kiiruga lahkunud meeskond aga ei tea, et Watney on imekombel tormist eluga pääsenud... Õnn pääsemisest võib jääda aga üürikeseks, sest ta leiab end ihuüksi vaenulikult planeedilt. Nappide varudega peab ta lootma omaenda leidlikkusele, taibule ja südikusele, et saata Maale signaal, et ta endiselt elus on.

Miljonite kilomeetrite kaugusel näevad NASA ja rahvusvaheliste teadlaste grupp tohutult vaeva, et "Marslane" saaks koju toodud. Tema meeskonnakaaslased aga plaanivad hulljulget, kui mitte lausa võimatut päästemissiooni. Neid kaht lugu jälgib kogu maailm, hoides pöialt, et kaugele planeedile lõksu jäänud mees siiski turvaliselt koju jõuaks.
Action, Adventure, Drama

Film: The Revenant (2015) RR, Varrak
Hinne: C
Sisukokkuvõte: Tõestisündinud lool põhinev karm seiklusfilm "Mees, kes jäi ellu" on raputav teekond, mille keskmes on ühe mehe võitlus ellujäämise nimel ning inimhinge erakordne jõud. Ameerika kaardistamata metsikul kõnnumaal langeb karusnahakütt Hugo Glass (Leonardo DiCaprio) karu ohvriks ning jäetakse kaaslaste poolt surema. Glass peab jagu saama kujuteldamatutest takistustest, mille hulka kuulub ka tema usaldusaluse John Fitzgeraldi (Tom Hardy) reetlikkus. Toeks tahtejõud, alustab Glass teekonda läbi jäise põrgu, mille teises otsas ootavad kättemaks ja loodetav lunastus.
Adventure, Drama, Thriller

Miks ma neist kahest filmist ühes ja samas sissekandes räägin? Sest kui te mõtlete natuke, siis on ju põhimõtteliselt tegu ühe ja sama looga, üks toimub lihtsalt minevikus ja on kirjutatud toetudes tõsielu sündmustele ning teine toimub tulevikus ja on puhas väljamõeldis. Kuid mõlemad on lood mehest, kes jäeti üksi vägagi karmidesse oludesse, ning nad mõlemad muudavad kõigele vaatamata elusalt tagasi jõuda.

Marslane (kartulikasvataja) on siis lugu, mis toimub tulevikus, kui Marsi missioon tuleb ootamatu tormi tõttu katkestada ja kiire evakuatsiooni käigus tuleb loobuda mõttest minna otsima viga saanud meeskonnaliiget. Lootust, et mees ellu jääks, praktiliselt pole. Kuid tema saatus polnud surra punasel planeedil. Tema saatus on kõigile ootustele vastupidiselt jääda ellu, leida võimalus omale toitu juurde toota, maaga ühendus luua, peabaasist liikuma saada ja lõpuks tagasi maale jõuda. See oli üks pikk film ja selleks hetkeks, kui Mark on oma elu Marsil korda saanud, kartuleid kasvatanud, oma elukoha elamatuks muutnud, maaga ühenduse saanud, maalt saadetud abipakki süstik on plahvatanud ja ta meeskonnakaaslased on saadetud tagasi teda Marsilt ära tooma on läbi ainult pool filmi. Sellel hetkel ma mõtlesin, et mis saab siin veel siis olla, mida veel tund aega näidata. Kuid see viimane tund on põhimõtteliselt MacGyver Gravitatsiooni filmis, sest Mark Watney ülesandeks on käesolevate vahenditega ehitada sõiduk, millega ta saab katta vahemaa tema praeguse asukoha ja stardisüstiku vahel, ning kohale jõudes peab ta antud süstiku muutma raketiks, millega ta suudaks lennata emaraketini.

Mees, kes jäi ellu (karutapja) on lugu kodusõja järgsest Ameerikast, kus karusnahaküttide juht tõestab, et mõnele inimesele on antud nagu kassidelegi üheksa elu. Kõigepealt kohtub ta karuga, kes teda tuuseldab ja rapib nii, et tavaline inimene oleks kohe alguses otsad andnud, kuid tema jääb ellu. Ei suuda teda võtta ka haavapalavik, ega külm, ega jääkülm vesi, ega nälg, ega mädanevad haavad, ega kõrgelt kukkumine ega mitmed muud haavad. Ta jõuab tagasi ülejäänud jahiseltskonna juurde vaid selleks, et taas lahkuda jälitama meest, kes tappis ta poja. Taas väga pikk ja aeglane film, mis on täis kohutavaid kannatusi, mida peategelasele pakub nii loodus kui teda ümbritsevad inimesed.

Et siis kaks meest, mõlemat peetakse juba surnuks, mõlemad trotsivad loodusjõude ja inimkeha nõrkust, ning jäävad ellu kõigi eelduste kiuste. Mõlemad filmid on tehtud raamatu põhjal, mõlemad ülemõistuse pikad ja Hollywoodilikud. Mõlemad vaadatavad, kuid ei midagi erilist.

No comments:

Post a Comment