kaader filmist

kaader filmist

Saturday, November 12, 2022

Inisherini hinged

Film: The Banshees of Inisherin (2022) Hinne: B

Lühikokkuvõte: https://www.imdb.com/title/tt11813216/      

Eluaegsed sõbrad on pole seda enam ühtäkki, kui üks neist otsustab järsult teisega sõpruse lõpetada, ning selle tagajärjed on mõlemi jaoks julmad.

Drama, Comedy, Pöff


Iirimaa. Rohelised laiuvad aialapid. Meri. Koduloomad. Saareelanikud. Nad teavad üksteist juba ammu. Neil on oma harjumused. Nagu Pádraic Súilleabháin ja Colm Doherty, nad on alati iga päev kell kaks läinud kõrtsi, et teha õlle või paar. Nad räägivad … mitte millestki, nad … on sõbrad ja kõik teavad seda, seega on väga imelik kui Pàdraic üksi kõrtsi tuleb ja veelgi imelikum kui Colm ütleb talle, et nad pole enam sõbrad ja mis veelgi hullem, et Pàdraic ei tohi temaga enam rääkida, sest Pàdraic on igav. Siiani pole ta igav olnud, kuid nüüd on ta igav. Ning veel - kui Pàdraic ikkagi Colmiga räägib, siis lõikab ta endal sõrme otsast, ning kui Pàdraic ikka tuleb temaga rääkima lõikab järgmise …


Sellel saarel elavad imelikud inimesed (nagu väikesaartel ikka). Neil on omad harjumused ja omad kiiksud. Mõne kiiksud on heatahtlikud, teise omad pahatahtlikud. Igaüks tahab uudiseid kuulda, kuid on ka uudiseid mida keegi ei taha kuulda. Nad kõik elavad üksteise taskus ja kõik teavad kõigist kõike, kuid nende seas on ka inimesi, kes tahavad elada teistsugust elu, tahavad teha midagi, mis midagi tähendaks ka paar sajandit hiljem ja näha oma elu jooksul rohkem kui väikest hütti, koduloomi ning imelikke saareelanikke. 


Selles filmis on nalja (sellist musta huumori nalja) ja on draamat (sellist üksikute, isoleeritud inimeste üksluise elu draamat) ja mis kõige tähtsam, siin on suurepärased näitlejad ja vapustavad loodusvaated.

No comments:

Post a Comment