kaader filmist

kaader filmist

Monday, September 22, 2014

Tim's Vermeer

Film: Tim’s Vermeer (2013)
Hinne: A
Filmi lühikokkuvõte: Leiutaja Tim Jenison püüab aru saada, millist tehnikat kasutas Taani maalikunstnik Jahannes Vermeer oma maalide loomisel.
Documentary

Kui te muidu ei tea kes on Vermeer, siis pilti ’Tütarlaps pärlkõrvarõngaga’ te ju ikka teate.

Ühesõnaga, üks leiutaja Tim Jenison, kelle leiutised on talle palju raha sisse toonud aidates filmimaailma eriefektidega, ning nüüd veedab mees vaba aega igasuguste asjade leiutamisega ning katsetamisega. Tema suurimaks isiklikuks eesmärgiks oli järgi proovida kuidas oleks maalida Joahnnes Vermeeri moodi. Kuna Vermeeri meetodist pole maha jäänud mingeid tõendusi, siis tuli tal hakata katsetama. Esialgu püüdis ta reaalsusse viia väidet, et Vermeer kasutas pimikut, et kujutis seinale projekteerida ning siis nende jälgede järgi juba edasi maalida. Kuid Vermeeri maalidel pole kontuure ette joonistatud, seega ei olnud see õige meetod. Katsetades ja mõeldes jõudis ta lõpuks ideeni, et Vermeer kasutas maalimiseks peegli abi, vaadates joonistatavat peeglist ning püüdes siis pildi ja peegli servi ühte viia. Seega sai ka loobuda pimikust, sest seda polnud ju peegli jaoks vaja … üha edasi leidis ta üha paremaid viise kuidas üha lähemale jõuda Vermeeri maalidele.

Kui ta siis lõpuks on ehitanud garaaži täpse koopia Vermeeri toast, kus ta maalis, ehitades tuppa sama mööbli, püüdes tabada sama valgust, kasutades sama värvide segamise meetodit …

Ideest lõpuni läks tal aega viis aastat, millest 130 päeva läks maalimiseks, kuid inimene kes pole kunagi maalimist õppinud, kes on ülimalt järjekindel ja kindla käega, maalis vägagi sarmase pildi Vermeeri ’Muusikaõpetaja’ maaliga.

Väga huvitav lugu.
Kumb on Vermeer kumb on Jenison?

No comments:

Post a Comment