kaader filmist

kaader filmist

Monday, February 3, 2014

Eden

Film: Eden (2012)
Vaatamise põhjus: treiler
Hinne: B
Filmi lühikokkuvõte: Noor Ameerikas elav Korealanna röövitakse ning sunnitakse prostituudiks kohalike inimkaubitsejate poolt. Aja möödudes leiab ta võimaluse enda elu päästmise huvides hakata tegema koostööd oma röövijatega, ning seda mitte oma keha müües.
Drama, Criminal

Tegu on siis filmiga inimkaubandusest ehk valgest orjastusest.

Kaheksateist aastane korealanna läheb koos sõbrannaga võltsdokumendiga baari, kohtub seal kena tuletõrjujaga, joob mõned klaasid kangemat, sõbranna läheb ühe teise tüübiga koju ning tuletõrjuja pakub, et viib ta ise koju. Kuid koju jõudmise asemel jõuab tütarlaps hoopis garaažidesse, mis asuvad keset mitte midagi, ning kus peale tema on veel 20-30 temavanust või nooremat tütarlast.

Talle tehakse üsna kiiresti selgeks, et kui ta tahab elada siis tuleb tal teha nii nagu talle öeldakse.

Möödub aasta, ta on oma osa selgeks saanud, kuid ta on juba 19 ja kaua tal selles äris enam kohta pole. Selleks et mitte kuskil augus lõpetada otsustab ta pakkuda abi teiste tüdrukute kantseldamises. Esialgu naerdakse talle küll näkku, kuid ta tõestab oma kasulikust ning seega võetaksegi ka tavalisest ringlusest välja ja ta asub abistama ühte kupeldajatest.

Kuid see kupeldaja on endine sõdur, kes õppis lugema alles siis kui ta oli 16 ja nüüd täidavad ta päevi kupeldamine ja narkootikumid. Samuti on ta väga äkilise vihaga ning kerge käega karistusi jagama.

Kogu seda operatsiooni – või siis vähemalt seda kohaliku haru operatsiooni – veab kohalik politseiülemus. Seega on tal kõigi tüdrukute kohta olemas täpne info ja ta ähvardab neid kõiki, et kui nad ei tee seda mida neilt nõutakse, minnakse nende vanemate/õdede vendade järele. Paljud ongi sellisest kodust, kus ei tunta nende kadumise üle erilist kahetsust.

Kuid see äkilise temperamendiga endine sõdur ei kannata seda kui teda teiste ees alandatakse, seega kui ühel vabal päeval, kui politseiülemus, Eden ja noormees on kalal, norib politseiülemus noormehe kallal ja see norimine lõppeb sellega … et ta ei nori enam kunagi kellegi kallal.

Aga see on ju võimalus Edeni jaoks. Kuna nüüd on kõik natuke närvis ja seega ka hooletud, kasutab ta hetke ning pääseb vabadusse.

Kui inimene on elanud piisavalt kaua elu, kus inimene on inimesele koer, siis ta süda muutub kiviks ja ta teab, et kui tema ei tapa, siis tapetakse teda. Seega kui on vaja siis ta teeb mida iganes, et tema ellu jääks, mitte tema vastane.

See film on siis tõsielu loo põhjal tehtud. Selles puudub üleliigne nunnutamine, ninnutamine, ahastamine, sentimentaalsus kuid ka jõhkrus. Jah lugu on julm kuid seda pole üleliigselt ekraanile toodud. Ei ole ka mingeid mõttetuid sentimentaalseid stseene kui Edeni sõbranna ära viiakse, kui ta rasedaks on jäänud, või lõpus pisaratest nõretavaid laste ja vanemate taaskohtumist. Samas ei põe Eden eriliselt, kui tal on valida, kas anda oma saatusekaaslaste asukoht üles, kui nad põgenevad. Ta on valmis ühele naist kuuli pähe kihutama kui on valida kas tema või teise elu vahel. Ja kui tal lõpuks tekib võimalus pääseda vaatab ta rahulikult kuidas ta kupeldaja sureb, suskab rahulikult ühte teist hobuse annuse narkootikumidega ning lahkub koos vaid ühe tüdrukuga mitte ei torma tagasi kõiki vabastama.

Julm lugu, kuid hästi tehtud film.

No comments:

Post a Comment