kaader filmist

kaader filmist

Tuesday, May 17, 2016

Mees nimega Ove



Film: En man som heter Ove (2015)
Hinne: B
Sisukokkuvõte: Ove on kuldsete kätega, siira südamega ja praktilise mõtlemisega mees. Majapidamises pole tööd, mida ta teha ei oskaks ning noorema generatsiooni meeste abitus ajab tal harja punaseks. Ent pärast oma naise ja elu armastuse surma ning seda, kui ta vallandatakse rongitehasest, kus ta terve elu tööd rügas, on Ovel üha raskem end tegudele sundida. Pensionärina veedab ta oma päevi kodusel kooperatiivil silma peal hoides ja sealse heaolu eest seistes. Säärane range kord tekitab talle igapäevaseid konflikte laiskade ja ülbete naabritega.

Elust tüdinud Ove pühendubki vanade võlgade sisse nõudmisele ja käib kalmistul lahkunud kallimale iga päev oma argielu ümber jutustamas. Kuni ühel päeval kolib naabermajja noor naine Parvaneh koos perega ning nad esimesel päeval kogemata Ove postkasti autoga ümber rammivad. Sellest saab alguse harukordne ja imeilus sõprus kahe erineva põlvkonna ja kultuuri esindaja vahel.
 
„Mees nimega Ove“ on Fredrik Backmani ülipopulaarsel raamatul põhinev film, mis oli eelmisel aastal Rootsi üks suurimaid kassahitte. Raamat on ka värskelt eesti keelde tõlgitud (RR, A) ning film lisab muhedale ilukirjanduslikule teosele omalt poolt ka visuaalse mõõtme, mis teeb siirale ja tõsisele Ovele kaasa elamise väga lihtsaks. Kuna vananemine on normaalne ja vältimatu elu osa, siis on ka eluliselt tähtis osata selle paratamatuse üle nalja heita. Hannes Holmi film näitab kätte helge teeotsa, kuidas suhtuda elamisse läbi eluterve huumoriprisma.
Comedy, Drama

Mul on vist väga tuim huumorimeel või siis väärastunud, sest kuigi kõik räägivad kui naljakas on see raamat (ma pole raamatut lugenud, võib-olla raamat ongi lõbus) ja kui lõbus on see film, siis mina ütleks pigem, et see on naer läbi pisarate.

Ove on pedantne ullike – tige vanainimene -  kes on alati hoidnud kinni juba lapsepõlvest sisse juurdunud väärtustest ja reeglite järgi elamine on tema elu mõte. Ta on oma armastatud naise kaotanud paar kuud tagasi ja tema ainus soov on talle võimalikult ruttu järgneda, seega kui ta töölt ebamäärase soovitusega leida uus amet koondatakse, on tema plaanid kindlad.
 
Tegelikult võiks selle filmi nimi olla ka „Mees nimega Ove e. kuidas sooritada mitmeid ebaõnnestunud enesetapukatseid“. Jah, see on koomiline, kuidas Ove püüab ja planeerib ja katsetab ja pea iga kord segab teda kas uksekell või uksele koputus, sest keegi vajab ta abi, kuid tegelikult on see ju masendav, kui sa oled nii kaua ära elanud ja ainus võimalus, mida näed on …

Aga noh, see ettevõtlik, viimase piiri peal rase, uus naabrinaine ei lase tal rahulikult oma tumedaid plaane ellu viia, vaid sunnib teda tegema tema heaks ühte ja teist ja siis leiab ta ise veel paar inimest, kes ta abi vajavad, sest tegelikult on tal suur süda (nii otseses kui kaudses mõttes) lihtsalt elu pole ta vastu olnud just kõige kergem ja teda ümbritsevad Idioodid, kes ei suuda reeglitest kinni pidada ja seega on ta muutunud tigedaks vanainimeseks, kes karjub isegi kassi peale, kes temast küll välja ei tee ja sellega ajab ta Ove veelgi rohkem närvi.

Jah, filmis olid oma koomilised hetked, kuid midagi hirmnaljakat ma selles küll ei näinud. Vaadatav.

No comments:

Post a Comment