kaader filmist

kaader filmist

Friday, August 28, 2020

Tenet

Film: Tenet (2020) Hinne: B Lühikokkuvõte: Peategelane on relvastatud vaid sõnaga “Tenet”, kui ta võitleb kogu maailma ellujäämise nimel rahvusvahelise luure hämaras maailmas. Tema missioon hargneb lahti väljaspool reaalaega.

Action, Fantasy, Sci-Fi


See on üks selline film mida peab vaatama vähemalt kaks korda suurel ekraanil ja siis veel paar korda väiksel ekraanil, kus on võimalus tagasi kerida, pausile panna, mitu korda ühte kohta üle vaadata :)

Nüüd kui ma olen kaks korda kinos käinud, võtan oma esimesed mõtted kokku.

Esimesel vaatamisel jälgisin ma rohkem Tallinna vaateid ja tuttavaid nägusid, kui seda, mis ümberringi toimus. 

Teisel korral jälgisin lisaks Tallinnale ka neid asju, mis esimesel korral tähelepanuta jäi.

Kuid on asju, mis naerutasid mind mõlemal korral. Huvitaval kombel on Nolan siia filmi kokku pannud palju vihjeid teistele filmidele, olge vaid ise tähelepanelikud ja pange tähele. Pattinson ei pääse ka siin filmis oma läbimurde filmist, õnneks ei pea ta ise seda sõna ütlema, kuid ikkagi.

Lisaks sellele, et filmi algus kaadrid on filmitud väga lähedal kohale, kus Tarkovski filmis oma Stalkeri filmi, siis on ka filmi algus vägagi Stalkeriliku tundega. 

Kui te kunagi peaksite pöörduma Michael Caine poole, siis ärge unustage, et ta on Sir Michael Caine ja tema soovitatud rätsepp saab olla ainult Kingsman :)

Ning Stalker pole ainus Eestiga seotud film, mida siit filmist leida võib :). Kuigi väidetavalt ei tohi ajas tagasi minnes ise endaga kokku saada kuid, siin on üks koht, mis meenutas mulle kohe väga Hukkunud alpinisti hotelli :)



Ja uskuge või mitte, aga Nolan alustas selle filmi tegemisega juba aastal 2016, kui mitte 2015, sest see on aeg, kui Clemence Poesy oli rase ja see väike osa, mis tal selles filmis on, on tehtud sellel ajal.


Aga kui rääkida Tallinna osast selles filmis, siis filmimaagial on siin filmis ikka väga suur osa, sest kuidas muidu saaks Pärnu mnt.-lt otse Smuuli pikenduse sillalt kanalisse suunaga linna, ning hetk hiljem olla juba suunaga linnast välja Kotka kaupluse kõrval. Ja see oleks ju päris põnev kui saaks reisida läbi Kumu otse Oslo lennujaama.


Kui aga kõik need humoorikad hetked ja Tallinna filmimaagia hetked kõrvale jätta, milline mulje siis sellest kõigest mul jäi? Toores, eesti filmilikult tume. Tavaliselt on Nolani filmid viimseni viimistletud, sujuvad, maagilised, kuid selles filmis on kohti, mille vajadust ei saa aru ka teist korda vaadates, kuigi väidetavalt ei ole tegu ajarännu looga, siis ei saaks ilma ajarännuta siin päris palju asju teha. Tõsi, kõik need tagurpidi tehtud kohad ja plahvatused ja madina stseenid on võimsad, kuid samas on siin ka kohti, mille vajalikkus jääb arusaamatuks.


Aga kõike seda öelnuna, pean siiski tõdema, et üks võimas lugu, mida tasub mitu korda vaadata!


No comments:

Post a Comment