kaader filmist

kaader filmist

Thursday, September 22, 2016

Seitse vaprat



Film: The Magnificent Seven (2016)
Hinne: B--
Sisukokkuvõte: Režissöör Antoine Fuqua toob Metro-Goldwyn-Mayer Picturesi ja Columbia Picturesi filmis „Seitse vaprat“ ekraanile legendaarse loo uue tänapäevase nägemuse. Rose Creeki linn on töösturi Bartholomew Bogue’i (Peter Sarsgaard) surmava kontrolli all ning meeleheitel linnakodanikud palkavad end kaitsma seitse meest, kelle seas on lindpriid, pearahakütid, mängurid ja palgamõrvarid. Seitse palgasõdurit Sam Chisolm (Denzel Washington), Josh Farraday (Chris Pratt), Goodnight Robicheaux (Ethan Hawke), Jack Horne (Vincent D’Onofrio), Billy Rocks (Byung-Hun Lee), Vasquez (Manuel Garcia-Rulfo) ja Red Harvest (Martin Sensmeier) valmistavad linna ette vältimatuks vastasseisuks, kui avastavad, et mängus on palju enamat kui raha.
Action, Western

Eelmine aasta jõudsid kinodesse The Hateful Eight ja The Ridiculous Six, sellel aastal siis ka vahepeale The Magnificent Seven :). Ma ei hakka neid kolme filmi omavahel võrdlema, sest neil oli nii ühiseid jooni kui ka erinevaid nurki, kuid kõik on filmid omaette.

Rääkigem siis käesolevast seitsmikust. Ma pole näinud seda (või võib-olla ka olen, kuid olen unustanud) originaali, millest inspireerituna on tehtud see uusversioon, seega ei olnud mul millega võrrelda ja vaatasin seda filmi nagu iga teist kaasaegset Westerni või siis tüüpilist spageti westerni.

Sisu on nagu ikka, on pahad ja on head, kes tegelikult ei taha ei neist mõeldakse kui head, sest nad ise ei tunne end eriti õilsatena, kuid pahad tahavad et neid peetaks vanakuraditeks endiks, kuni nad vaatavad püssitorust sisse ning siis paluvad nad jumala nimel oma elu säästa.

On ka linnake, mille elanikud ei saa hakkama hirmuvalitsejaga, kes tahab neilt maad jalge alt ära osta, sest ta tahab endale saada küla elus hoidvat kullakaevandust ning loomulikult pole ta nõus maksma õiglast hinda, vaid ta maksab üha vähem, mida rohkem talle vastu hakatakse, kuni viimane pakkumine on tükike tina, kahe silma vahele. Seega annab ta külaelanikele kolm nädalat aega, kas tema pakkunine vastu võta või siis hakata oma kirstu ehitama.

Herr Chisolm teenib oma elatust pearahakütina, kuid ta on „õiglane“ pearahakütt, kui tal õnnestub siis ta ei vii tagaotsitavat tagasi mitte surnuna vaid elusana, kuid enamasti tuleb siiski leppida surnuga, sest inimene lihtsalt on juba selline elukas, kes ei ole nõud vabatahtlikult seadusele alluma. Josh Faraday on klassi koun, enamasti purjus Iirlane, kes veedab päevi kaarte mängides, juues ja vajadusel oma kahe kiire armsamaga meestele nende kohta kätte näitamas ja kui keegi julgeb katsuda teema püstoleid ….Goodnight Robicheaux ja Billy Rocks on samuti omamoodi rändav tsirkus – Godnight kasseerib raha lihtsalt oma kuulsuse eest ning Rocks on kibe käsi nii püssi kui ka noaga, ning kui keegi teda ei usu, siis ta paneb nad uskuma juuksenõelaga, igavaeseks. Jack Horne, karu inimesenahas, on süvausklik, kui samas ta ei kananta ka ebaõiglust, seega jagab ta piiblisõna üheaegselt surmavate hoopidega või laskudega. Vasques on lihtsalt lindprii, kelle Chisolm kinni püüab, kuid kui Chisolm pakub talle võimalust head teha, siis ta nõustub. Ja Red Harvest on indiaanlane, kelle saatus on nendega koos käia.

Seega saadavadki Emmat ja Teddyt tagasi nende linnakesse seitse väga erinevat meest, kes teevad esmalt suurpuhastuse linna jäänud musklimeestest, lastes McCanni põgenema ja neile jäänud nädalajooksul teevad nad hakkajamatele meestele Boot Campi, kus nad õpetavad mehi tulistama, nugadega vehkima, sätivad linnakese ümber lõhkeainetevöö ja üleüldiselt teevad kõik et Bogue vääriliselt tervitada.

Ja siis läheb lahti kuulirahe seitsme vapra poolt, kuni Boque toob välja oma Saadana relva ning teeb puhastust nii oma meeste kui ka vastase seas. Kui suits on vaibunud kõikidest plahvatustest ja püssipaukudest ning surma on saanud nii häid kui ka halbu tulevad linnaelanikud jälle kokku, et matta kangelased ning lehvitada lahkuvatele kangelastele.

Ühtpidi oli nagu hea film, teistpidi aga mitte. Matt Bomer oli ekraanil vaid esimesed kümme minutit ja Cris Pratti roll oli kogu loole natuke huumorit sisse tuua. Western. Ja raske pole ära arvata, millisele filmile selle filmi muusika kirjutaja varem muusikat on kirjutanud. :) Poliitiliselt igati korrektne film.

No comments:

Post a Comment