kaader filmist

kaader filmist

Monday, April 14, 2014

JAFF: Tuul tõuseb

Film: The Wind Rises (2013)
Vaatamise põhjus: Hayao Miyazaki
Hinne: C
Filmi lühikokkuvõte: Filmi peategelane Jiro unistab piloodiks saamisest, kuid lühinägelikkuse tõttu ei ole see tal võimalik. Selle asemel asub ta tööle ühte suurimasse lennukeid tootvasse firmasse Jaapanis ning oma andekuse tõttu tõuseb kiiresti üheks maailma parimaks lennukite projekteerijaks. Varsti algab aga Teine Maailmasõda.
Anime, War, Drama,

No kui on JAFF ja näidatakse uusimat Miyazaki filmi tuleb see ju loomulikult ära vaadata. Alguses oli mul kahju, et ma ei võtnud kaasa kõiki neid tuttavate lapsi kellele ma olen tutvustanud Miyazaki kuldvara – Vaimudest viidud, Minu naaber Tortoro, Printsess Mononoke, Howli liikuv kindlus jne – ning kellest on hakanud neid multikaid armastama, kuid mida kaugemale film jõudis seda rohkem sain ma aru, et see pole multikas lastele, see on täiskasvanutele mõeldud anime film.

Lugu on siis ühe inimese eluloost, kuidas ta lapsepõlvest alates on unistanud lennata, kuid kuna ta on lühinägelik, siis seab ta oma unistused natuke ümber ja temast saab lennukite instruktor. Tema unistus on luua lennukeid, kuid ta ei taha luua hävitajaid.

Kuid aastad mööduvad, Jaapan asub sõtta ja vaja on hävitajaid. Ta püüab luua üha voolujoonelisemaid ja üha kiiremaid lennukeid, kuid enamus katsetest lõppevad hävinguga. Kuid inimene on visa ja ta ei anna alla.

Selle unistuse kõrval on mehel ka teine unistus, esmalt leida üles see neiu, keda ta noorpõlves on abistanud peale maavärinat ja kui ta neiu on leidnud, loodab ta, et neiu suudab üle saada tiisikusest, et nad saaksid abielluda ja edasise elu õnnelikult koos elada. Kuid saatus on julm ja lubab vaid ühel unistusel täituda.

See pole selline film mida lastele näidata, sest enamus aega peaks siis neil kõrval istuma ja seletama, et miks see nii on ja miks too nii on ja miks see nii kurb on. Mitte et Miyazaki multikad tavaliselt teab mis rõõmurullid oleksid – noh kui Tortoro välja arvata – kuid siin on ikka liiga palju sellist, mis ei oleks lastele huvitav.

Tegu olevat viimase Miyazaki filmiga, seega minge ja nautige suurmeistri loomingut, kuid jah, see pole laste film.

No comments:

Post a Comment